ÅSIKT

Replik: ”Läst – men inte förstått”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Aftonbladet Debatt 29 juli 2007.
DEBATT

Man blir bekymrad när man läser Lena Adelsohn Liljeroths svar (9/8) på vårt debattinlägg om En bok för alla. Hon verkar ha läst men inte förstått vad vi skriver.

Den sänkta bokmomsen är jättebra. Den har dock inte lett till att de sociala skillnanderna i läsandet har minskat. LO har gjort en rapport som visar på att av LO-medlemmarna läste 23 procent inga böcker 1982/83 och 32 procent år 2005. Därför ska man låta En bok för alla vara kvar. Varför slå en spik i kistan för något som fungerat bra?

Naturligtvis behöver verksamheten precis som det mesta i samhället förbättras och utvecklas, men det är inget argument emot att ge 10,2 miljoner till En bok för alla.

Marknaden klarar säkert av att öka bokförsäljningen, men ska vi nå ut till alla med kvalitetslitteratur är det utmärkt att studieförbund och föreningar genom En bok för allas fina böcker kan stimulera till ett ökat läsande. Exempelvis är ABF:s nätverk oslagbart när det gäller att nå ut med bildning till LO-kollektivet. Nu vill moderaterna visa på att man är det nya arbetarpartiet. Då är det väl inte klokt att helt plötsligt och utan större utredning slå igen porten för En bok för alla.

Vi tror på folkbildningen. Vi tror på En bok för alla. Därför hoppas vi fortfarande att kulturministern lever upp till devisen klok som en uggla och räddar En bok för alla. Att lägga ner En bok för alla är som att göra självmål i fotboll. Gör i stället mål, satsa mer resurser på något som betytt, betyder och kan betyda så mycket för att bokläsandet ska öka.

Läs tidigare inlägg: