Sextimmarsdag – för vår miljö!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Christer Sanne
Christer Sanne

Varför är det så svårt att tänka nytt och ändra ingrodda beteenden? Vi är rädda för förändringar och det bidrar till att utvecklingen tar en himla tid.

I 100 år ungefär har vi haft åtta timmars arbetsdag. När arbetarrörelsen då krävde kortare arbetstid möttes de av kalla handen?–?det är omöjligt. I decennier har olika grupper, bland annat kvinnorörelsen, krävt sex timmars arbetsdag. Blir de inte utskrattade eller förlöjligade möts de av konstaterandet att det är en omöjlig reform.

Men så är det givetvis inte! Det är snarare så att sex timmars arbetsdag kräver flexibelt tänkande och framför allt en helhetssyn. Dagens maktelit har ingen helhetssyn.

Därför är det en befrielse när nu också forskare på KTH börjar förstå värdet av kortare arbetstid.

Christer Sanne är docent i samhällsplanering och hans slutsats är: Jobbar vi mindre innebär det förutom mer livskvalité och ökad jämställdhet att vi konsumerar mindre.

En ständigt ökande konsumtion bidrar till ökad miljöförstöring och växthuseffekter.

Är det inte dags att sätta ner foten och ta klimatproblemen på allvar? Vi har ett ansvar att inte bara skjuta över problemen till kommande generationer.

Vårt konsumtionssamhälle måste förändras i grunden om jorden ska överleva. Tänk att sex timmars arbetsdag är ett steg på vägen!

Lotta Gröning

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN