Debatt

Vänstervåld lika farligt som nazistiskt?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Efter Uppdrag Granskning i går om vänsterextremistiskt våld har debatten rasat - är vänstervåldet lika allvarligt som det nazistiska?

I kvällens "20 minuter" möts den liberala debattören Fredrik Segerfeldt och Daniel Wiklander, chefredaktör för tidningen Arbetaren.

– Jämförelsen haltar, dels är fascisternas våld grövre, dels har antifascismen uppstått ur ett behov att försvara sig, säger Daniel Wiklander.

Utmaningen från extremhögern får aldrig mötas med politiskt våld. Ledstjärnorna heter trygghet, delaktighet och mångfald.

Foto: AP

I går sände Uppdrag granskning ett program där man granskade vänsterextremistiska våldsaktioner. I programmet framkommer att de flesta politiska våldsdåd utförs av vänsteraktivister. I programmet medverkar också personer som drabbats som inte själva är nazister utan vanliga människor med liberala åsikter, vilket motsäger bilden som ofta framförs av antifascister - att deras våld består av självförsvar.

Under dagen har en rad skribenter och twittrare uttryckt både stöd och kritik mot Janne Josefsson på Uppdrag granskning och programmets problemställning.

En av de som varit mest kritisk är tidningen Arbetarens chefredaktör Daniel Wiklander.

"Fascisternas våld grövre"

– Janne Josefsson försöker inte sätta vare sig Revolutionära frontens engagemang eller stödet till dem i ett perspektiv. Man behöver inte försvara metoderna för att inse att många känner att det finns behov av ett motstånd mot den militanta fascismen, säger han.

Han menar också att jämförelsen mellan det högerextrema våldet och vänsterextremismen haltar.

– Dels är fascisternas våld mycket grövre, med mord och oprovocerade mordförsök. Men också för att antifascismen har uppstått ur ett behov att försvara sig mot det fascistiska våldet, säger han.

Den här "förståelsen" för våldet från vänsterextremister som kommer till uttryck i sociala medier bland kulturskribenter på vänsterkanten är mycket problematisk, enligt Fredrik Segerfeldt, liberal författare och debattör knuten till Timbro.

– Det är ett urskillningslöst våld, det är farligt. Det stämmer inte att det är självförsvar och för att skydda sig från attacker. Det drabbar oskyldiga, moderater, liberaler, gamla och barn. Det är en antidemokratisk ideologi, säger han.

"Vi borde hålla för näsan även för AFA"

Han tycker också att det finns skäl att oroa sig för de glidningar som vänstern ägnar sig åt när det resonerar kring våldsdåd som utförs av till exempel Revolutionära Fronten.

– När det gäller nazismen håller hela etablissemanget för näsan. Jag önskar att man höll för näsan även när det gäller Afa och Revolutionära Fronten. Men det finns personer inom den etablerade vänstern som stödjer det här och som är osäkra på om det de gör är bra eller dåligt, säger han.

Men enligt det här sättet att pressa vänstern att ta avstånd så kan man lätt hamna på ett sluttande plan, enligt Daniel Wiklander.

– I dag ska vi fördöma Revolutionära Fronten, imorgon kanske det är föräldrar som ockuperar en nedläggningshotad förskola, i övermorgon arbetare som hindrar strejkbrytare, säger han.

Missa inte debatten i "20 minuter" ikväll klockan 18

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt