Debatt

EU bör lämna dosan ifred

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Centern: Nya krav på snusförpackningar bara regleringsiver

Enligt ett aktuellt EU-förslag ska det inte stå något om smak, lukt eller tillsatser på snusförpackningarna. Absurd regleringsiver, menar debattörerna.

EU är ett kraftfullt verktyg, när det används rätt – exempelvis för fred och frihet, en bättre miljö, modernare handelsregler eller för att motarbeta organiserad brottslighet.

Tyvärr finns det även sätt att använda EU felaktigt.

I dag får vi se prov på det.

Det är meningen att Europaparlamentet ska klubba den slutliga överenskommelsen om tobak. Centerpartiet har, med andra svenska partier, jobbat för att undanta snuset från det nya direktivet.

Men i artikel 12 i förslaget, som handlar om produktpresentation, står det fortfarande att varken förpackning eller innehåll får innehålla någon som helst information som "syftar på smak, lukt, eventuella smakämnen eller andra tillsatser".
Det är rent ut sagt dumt och givetvis inte heller någonting som efterfrågas hos svenska snusare. Det tjänar som utmärkt exempel på varför varje fråga ska hanteras på "rätt nivå" - alltså så nära folket som berörs som möjligt.

I just detta fall betyder det att personer som aldrig sett, provat eller ens känner någon som använder snus ska fatta ett beslut som påverkar "snuslandet Sverige".
 

Det är regler som översatt till vilken annan marknad som helst skulle framstå som absurda.

Tänk dig ett systembolag som inte får redovisa smak, alkoholhalt eller ens om det är vin eller vodka i flaskan? Eller en mack där det är omöjligt att veta om det finns diesel, bensin eller något annat drivmedel i pumpen?

Om de nya tobaksreglerna införs anser vi att Sverige bör tillämpa en stor dos sunt förnuft i sin egen tolkning när det gäller snusets smakpresentation, så att snusare även fortsättningsvis kan veta vad det är i dosan.

Men snusfrågan är ett exempel på att saker och ting inte står rätt till:
Makten måste ligga nära det folk som berörs och det är därför direkt olämpligt att EU fattar beslut om en produkt som vi har undantag för i Sverige. Det är därmed en fråga som Sverige kan och bör hantera självständigt.
 

Vi måste stävja den regleringsiver som leder till att EU står för över hälften av alla kostnader för regelkrånglet för småföretag i Sverige. När fyra av fem nya jobb skapas i de små företagen förstår de flesta att detaljstyrningen måste få ett slut.
Vi känner allt starkare att det krävs än mer arbete för en politik som präglas av sunt bondförnuft, och ”människor kan tänka själva”-förståelse på alla nivåer.

Vi är på väg att få ett samhälle där det egna tänkandet och det egna ansvaret förminskas och vi allt mer styrs av byråkratiskt fattade beslut utan verklighetsförankring.
Detta måste stoppas, det är ingen skillnad mellan vad som behövs i Kommunfullmäktige i Arjeplog eller Europaparlamentet i Bryssel.

En närodlad politik där man tror på att människan är en tänkande varelse är det som behövs.

Kent Johansson (C)

Kristina Yngwe (C)

Fredrick Federley (C)
Ulf Ottoson (C)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU

ÄMNEN I ARTIKELN

EU