Debatt

Försvarssamarbetet med Ryssland måste avbrytas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Linda Nordlund, LUF: Sverige måste matcha ord med handling

Linda Nordlund, ordförande i LUF.

Linda Nordlund, ordförande i LUF.

Foto: Clara Uddman

”Lagen är fortfarande lagen, och vi måste följa den vare sig vi vill det eller ej. Enligt gällande internationell rätt är det endast tillåtet att använda våld i självförsvar eller efter beslut av säkerhetsrådet. Allt annat är oacceptabelt och skulle utgöra ett angrepp.”

Det är inte mina ord. Det var Vladimir Putin som skrev artikeln i New York Times i september förra året. Då handlade det om att förhindra att västländerna som svar på Assadregimens kemvapenattacker mot civila gick in i Syrien. Och då var lagen fortfarande lagen, som måste följas vare sig vi vill det eller ej.

Nu hörs annat ljud i skällan. Men Ryssland står inte över lagen, och att ockupationen av Krim strider mot folkrätten kan inte ens en riggad folkomröstning förändra. För att uttrycka det med Putins egna ord: Ockupationen utgör ett oacceptabelt angrepp.

”Oacceptabelt” var också det ord som Norges försvarsminister Ine Eriksen Søreide använde för att beskriva Rysslands agerande i Ukraina när hon i förra veckan avbröt allt norskt försvarssamarbete med Ryssland, och därmed visade både handlingskraft och ryggrad. Det återstår att se om Eriksen Søreides svenska kollega Karin Enström är beredd att göra detsamma.

Den svenska regeringen må ha varit snabb att fördöma den ryska aggressionen på Krim. Men om den svenska politiken gentemot Ryssland ska ha någon trovärdighet, måste den hårda retoriken matchas i praktiken. Sveriges bilaterala försvarssamarbete med Ryssland måste omedelbart avbrytas. I ljuset av den senaste utvecklingen vore det både otaktiskt och omoraliskt att fullfölja ett sådant samarbete.

När kriget i Georgien bröt ut i augusti 2008 reagerade den svenska regeringen snabbt. Alla besök, möten och samövningar med Ryssland frystes på obestämd tid, och kraven för att tina upp relationerna var bland annat att de ryska trupperna drog sig tillbaka bakom den linje de höll innan fientligheterna inleddes. Men trots att kraven inte hade uppfyllts återupptogs det bilaterala försvarssamarbetet redan 2010.

Sedan dess har samarbetet fördjupats, och allt ifrån örlogsbesök i svenska hamnar via utbyte mellan delegationer från marinen och armén till högnivåbesök har genomförts. Under förra året intensifierades samarbetet, chefen för Rysslands västra militärdistrikt besökte Sverige och den svenske överbefälhavaren skickades till Moskva, Sankt Petersburg och Murmansk på inbjudan av sin ryske kollega. Enligt ett pressmeddelande från den ryska ambassaden i Stockholm var det bilateralt samarbete i Arktis och Östersjöområdet som stod på dagordningen.

Nästa steg i försvarssamarbetet är förbandsbesök och gemensamma övningar, det vill säga den typ av samarbete där svenska soldater ska lära ut sina arbetsmetoder till de utländska gästerna.

Vill verkligen Enström att svenska soldater och sjömän ska lära upp en rysk försvarsmakt som används för folkrättsbrott, och som aktivt arbetar för att rasera säkerheten i vårt närområde?

Liberala ungdomsförbundets linje är tydlig: Sveriges försvarssamarbete med Ryssland måste genast avbrytas. Börja med att avblåsa årets planerade marina samövning.

Linda Nordlund,

Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt