Gör det straffbart att ”bota” hbtq-personer

Debattörerna: Även i Sverige blir människor tvingade att besöka präster och imamer för att ”renas”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Trots att det inte längre finns något att ”bota” har vi de senaste åren allt oftare hört om människor som blivit tvingade att besöka präster, imamer eller självutnämnda amatörpsykologer för att bli renade från onda andar, skriver Robert Hannah, Arman Teimouri och Christoffer Heimbrand.
Trots att det inte längre finns något att ”bota” har vi de senaste åren allt oftare hört om människor som blivit tvingade att besöka präster, imamer eller självutnämnda amatörpsykologer för att bli renade från onda andar, skriver Robert Hannah, Arman Teimouri och Christoffer Heimbrand.

DEBATT. Filmen ”Boy Erased” har under hösten fått biosverige att prata om diskriminering och kränkande behandling av hbtq-personer.

Den är ett viktigt vittnesmål om religiös fundamentalism och hedersförtryck och ger ett ansikte till de 700 000 amerikanerna som suttit i ”conversion camps” eller omvandlingsläger.

Där har de genomgått behandling som helt falskt påstår att man kan ”botas” från den sexuella läggning eller könsidentitet som man föds med.

En stor del av terapin sker i samtalsgrupper, men injektioner av stora mängder testosteron och behandling med elektriska stötar förekommer också. Självklart är behandlingen helt verkningslös, men den skadar och kränker personen som utsätts för den.

Därför fördöms företeelsen av FN:s Världshälsoorganisation och erkända medicinska och psykologiska institutioner världen över. Ändå fortlever omvandlingsterapin.

Liberalerna har länge fört kampen mot hedersrelaterat förtryck för att försvara varje människas frihet. Tiotusentals lever i dag i ofrihet mitt i det svenska samhället.

Till sin natur skiljer sig hedersvåld från våld i andra sammanhang. Medan annat våld är individuellt utfört och kollektivt fördömt är hedersrelaterat våld däremot ofta kollektivt planerat och utfört samt kollektivt sanktionerat.

Hbtq-personer tillhör en grupp som är särskilt utsatta och ett av hedersförtryckets många vidriga ansikten är omvandlingsterapi.

Tyvärr är inte Sverige förskonat från fenomenet omvandlingsterapi. Det har i år gått 40 år sedan modiga aktivister på Socialstyrelsens trappa och en trotsig Barbro Westerholm tvingade igenom en friskförklaring av homosexuella.

Trots att det inte längre finns något att ”bota” har vi de senaste åren allt oftare hört om människor som blivit tvingade att besöka präster, imamer eller självutnämnda amatörpsykologer för att bli renade från onda andar.

Människor som tvingas be i grupp för att bli friska. Problemet gror i unkna hederskontexter och unga hbtq-personer offras för att skydda och upprätthålla familjens heder. Men det finns verkligen inget hedersamt i att tillåta förlegade och skadliga kvarlevor av homofobi.

Sverige måste få en skarpare lagstiftning på plats för att komma till bukt med det växande problemet omvandlingsterapi.

Malta och vissa regioner i Spanien har sedan tidigare ett uttryckligt förbud och i somras öppnade den tyska hälsoministern dörren för att det också skulle genomföras i Tyskland. Vi vill också genomföra en rad förslag för att kväva hedersförtrycket och se till att omvandlingsterapin till sist dör ut. 

  • Införa ett lagbrott mot omvandlingsterapi. Detta hade hjälpt de personer som tvingats in i omvandlingsterapi men där ”olaga tvång” inte går att bevisa
  • Fenomenet omvandlingsterapi måste även kartläggas. Utan mer information kan inte resurser användas på bästa sätt.
  • Stödet till organisationer som sysslar med omvandlingsterapi måste strypas. Ingen som genomför omvandlingsterapi eller stöttar företeelsen ska få några som helst statliga eller kommunala bidrag.

Om vi menar allvar med att alla svenskar, oavsett bakgrund, ska ha samma rättigheter och möjligheter i livet måste vi också stå upp för dem när det räknas som mest.

Många unga hbtq-personer från religiösa eller konservativa hem behöver ett samhälle som står på deras sida. Inte ett samhälle som blundar när andra vill ta ifrån dem rätten och möjligheten att leva ett liv i frihet och stolthet.

Ett land som är så framåt i andra jämställdhetsfrågor borde också förbjuda omvandlingsterapi. Hedersrelaterat våld och förtryck får inte längre vara accepterat. Lagen måste vara på de utsattas sida.


Robert Hannah, riksdagsledamot (L)
Arman Teimouri, riksdagsledamot (L)
Christoffer Heimbrand, jämställdhetspolitisk talesperson för Liberala Studenter


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE