Vi kräver riktig mat i vården!

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Patienter och anhöriga i upprop mot den industriproducerade maten

God och näringsriktig mat behövs för att människor som är sjuka ska kunna bli friska. Men på många av Stockholms sjukhus – Danderyd, Karolinska i Solna, Karolinska i Huddinge med flera – serveras mat som är industriproducerad, micrad, oaptitlig och fylld med tillsatser. Släng inte åt oss en plastbytta och tro att vi ska vara nöjda.

När landstinget i en enkät frågade vad patienterna tyckte om maten var det endast 27 procent av patienterna som var nöjda med den. Om bara var fjärde gäst hos en restaurang var nöjd med maten skulle den tvingas stänga. Men våra sjuka måste antingen tvinga i sig maten eller vara utan. Det accepterar inte vi.

Det är fel att någon över huvud taget ska behöva äta av den här maten som ofta är utan grönsaker eller bröd och serveras i svarta plastbyttor – men det är extra sorgligt att maten ges till barn, äldre och långtidssjuka.

Det är de som är svagast, och behöver mest energi. Det är också de som kanske inte har kraft att bege sig ut ur sjukhussängen för att försöka skaffa riktig mat, eller bråka till sig bättre villkor. Kanske har de inte ens anhöriga som har möjlighet att komma med egen mat hemifrån. Svårt sjuka patienter saknar också ofta aptit, då är det extra viktigt att maten är aptitretande.

Vi kan inte servera dem den här maten. Det är dåligt för sjukhusen som får längre behandlingstider när patienterna blir svaga och går ned i vikt – men framför allt är det dåligt för de sjuka, som är värda så mycket bättre. Den är heller inte på något sätt säkrare för patienten, då den ändå måste ersättas av hemlagad eller beställd mat för att förhindra undernäring.

Först borde vi rädda våra barn, gamla och de som är sjuka länge från den industriproducerade, plastförpackade maten. Sen borde alla patienter få rätt till en god och näringsriktig mat som är tillagad för dem av engagerad kökspersonal. Det är ingen lyx, det är en absolut nödvändighet.

179 patienter, anhöriga och andra engagerade i kampanjen ”Riktig mat för Stockholms patienter

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN