Debatt

S: Vi ska prata med en miljon svenskar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

I dag inleder vi den största samtalskampanjen i svensk politisk historia. Vi startar på Södertörns högskola. Vårt mål är att föra ett personligt samtal med minst en miljon människor – hemma, på jobbet, via nätet eller telefon. Dörrknackning och telefonuppringning är viktiga metoder. Men för att lyckas krävs det också att våra 103 000 medlemmar gör en insats, att under våren prata med 10 personer var som inte är medlemmar i vårt parti.

Vi har hjälp av vår starka folkrörelsetradition. Våra distrikt, arbetarekommuner och s-föreningar i hela Sverige kommer att vara motorn i kampanjen. Och det ska vara lätt för vem som helst att engagera sig och göra en insats.

Vi ska berätta om vad som står på spel i höstens val. För höstens val är ett avgörande vägval. Två helt olika idéer om Sverige står mot varandra.

Regeringen vill fortsätta det samhällsbygge de påbörjat, där allt mindre sköts gemensamt och skatterna sänks på lånade pengar. Resultatet av fyra år med den politiken ser vi nu i Sverige, och det oroar oss. Vi har en rekordhög ungdomsarbetslöshet, växande underskott i ekonomin, människor som trängs ut ur trygghetsförsäkringarna och allt fler som tvingas till socialbidrag. Samtidigt gynnar politiken medvetet den rikaste tiondelen av befolkningen.

Vi vill förändra politiken och sätta jobben först. Vi vill att Sverige ska vara ett möjligheternas land för alla, inte bara några. Vi är övertygade om att vi blir starkare om vi löser samhällsproblem tillsammans istället för var och en för sig.

Vi vill ha en aktiv näringspolitik istället för dagens passivitet. Vi vill investera i småföretag, infrastruktur, bostäder och klimatomställning. Vi vill investera i forskning och utveckling, och genomföra ett brett kunskapslyft så att fler kan stärka sin kompetens och stå rustade när utvecklingen vänder. Jobben är avgörande. Med fler jobb växer ekonomin och vi kan utveckla välfärden. Vi vill steg för steg helt ta bort skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare.

Moderaterna vann förra valet på löften om fler jobb och färre i utanförskap. Men det blev tvärtom. Närmare 100 000 jobb har försvunnit bara det senaste året. De närmaste åren riskerar ytterligare 60 000 lärare, undersköterskor och andra välfärdsarbetare att förlora sina jobb. Utanförskapet, med moderaternas egen definition, har ökat med 70 000 personer sedan förra valet. Så ser facit ut.

Här har vi därför den kommande valrörelsens huvudfråga. Vill väljarna se fler jobb med en socialdemokratiskt ledd rödgrön regering – eller fortsatt ökade klyftor med en borgerlig högerregering. Sverige står vid skiljevägen.

Om allt detta ska vi berätta när vi knackar dörr, ringer upp och samtalar med väljare. Vi bjuder in var och en som vill vara med. Alla kan, utifrån sina erfarenheter, bidra genom att berätta om sitt engagemang och varför man väljer Socialdemokraterna. Vi satsar också stort på nya medier. I dag tillbringar människor mer och mer tid på nätet. Där ska vi också finnas – på bloggar, facebook, twitter, flickr, youtube med mera.

Vi vet att Sverige kan bli ett möjligheternas land för alla. För att klara detta behöver vi vara många. Därför söker vi 5 000 nya valarbetare. Alla som vill vara med och arbeta för att Sverige får en annan färdväg och en ny regering är välkomna. Du kan anmäla dig på nätet. Förra året lanserade vi en särskild webbplattform för att göra det lättare att engagera sig. Den har vi testat i Europavalet. Vi kallar den för Mitt S och den hjälper till att knyta ihop det engagemang som finns på nätet med vår traditionella folkrörelse.

För första gången har vi Socialdemokrater lagt ut hela vår valstrategi på nätet. Vi gör vår politik och våra strategier tillgängliga för alla. Tiden då politik och valrörelse var ett hemlighetsmakeri är över. Möjligheternas land bygger vi tillsammans.

Därför drar vi nu igång den största satsningen någonsin med minst en miljon personliga samtal om hur vi skapar Sveriges framtid.

Mona Sahlin

Partiledare Socialdemokraterna

Ibrahim Baylan

Partisekreterare Socialdemokraterna

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Samhälle

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhälle