Debatt

Fans – köpa sex är ovärdigt fotbollen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Öppet brev till Svenska Fotbollförbundet: Sexhandeln ökar under EM - rapportera allt ni ser

Under VM i Tyskland fördes mer än 40 000 kvinnor och barn in i landet som människohandelsoffer. Låt oss hoppas fotbollen äntligen blir den folkfest den kan vara. För alla, skriver Anna Hedh (S) i ett öppet brev till Svenska Fotbollsförbundet.
Under VM i Tyskland fördes mer än 40 000 kvinnor och barn in i landet som människohandelsoffer. Låt oss hoppas fotbollen äntligen blir den folkfest den kan vara. För alla, skriver Anna Hedh (S) i ett öppet brev till Svenska Fotbollsförbundet.

DEBATT. Så är det äntligen dags för fotbolls-EM i Frankrike! Jag ser verkligen fram emot att få följa fotbollslandslaget och Zlatans sista triumfer i den blågula tröjan.

Dessvärre är stora mästerskap också förknippade med prostitution och sexhandel. Vi har sett allt för många exempel på det. Under VM i Tyskland fördes mer än 40 000 kvinnor och barn in i landet som människohandelsoffer.

Fyra år senare, under VM i Sydafrika, fördubblades antal bordeller. Eftersom efterfrågan ökar så pass mycket ökar också människohandeln med kvinnor och barn. Anledningen till är att de ”lokala kvinnorna” inte räcker till. Kvinnor importeras helt enkelt till de städer där sportevenemangen äger rum, precis som vilka andra varor som helst.

Lyckligtvis är läget inför detta mästerskap något annorlunda. Frankrikes parlament har nämligen den 13 april, lagom till fotbolls-EM, antagit en ny sexköpslag.

Den franska sexköpslagen liknar den svenska där det är själva köpandet – inte säljandet av sex – som är kriminaliserat.

Lagstiftningen signalerar att det inte är offret, utan sexköparen som är kriminell. Lagen omfattar skydd och hjälp ut ur prostitutionen till alla, även icke franska medborgare.

I Sverige har vi också sett att det är en effektiv åtgärd för att bekämpa människohandel eftersom offren kan kontakta polisen och berätta vad de utsatts för utan att riskera att själva bli dömda.

Jag hoppas att fotbolls-EM i Frankrike går till historien som det första sportevenemang där sexköp och människohandel minskar.

Det finns också en grund för denna förhoppning. När vi jämför Sverige med andra länder så har vår sexköpslag visat sig vara en effektiv preventiv åtgärd för att minska denna vidriga kultur.

När nu Frankrike har antagit en liknande lagstiftning kommer det nog inte dröja länge innan vi också ser resultat. Nu är det viktigt att flera andra länder följer efter och antar denna lagstiftning.

Låt oss hoppas fotbollen äntligen blir den folkfest den kan vara. För alla.

Jag vill uppmana svenska fotbollförbundet och alla fantastiska svenska fans som kommer vara på plats i Frankrike att ta ansvar: rapportera till polisen om ni misstänker att sexköp förekommer. Det är inte värdigt fotbollen att bli förknippad med denna moderna form av slaveri.

Avslutningsvis vill jag önska landslaget stort lycka till!

Anna Hedh, europaparlamentariker (S)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Fotbolls-EM 2016

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM 2016

Anna Hedh

Debatt