ÅSIKT

Skyll inte på barnen, engagera er i stället!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Sverok om våldsamma spel

Alexander Hallberg och Tjarls Metzmaa.

REPLIK. Spel är i dag en av ungdomars största fritidssysselsättning enligt statistik från Statens Medieråd. Samtidigt ser vi på Sverok att kunskapen är väldigt låg inom området och bristen på forskning gör att populistiska tankar och fördomar lätt får fäste.

Spel gör barn varken avtrubbade eller våldsamma. Ungdomsbrottsligheten har minskat stadigt sedan början av 70-talet, samtidigt som spelen ökat kraftigt i popularitet. Spel är snarare en gränsöverskridande aktivitet som för människor samman. De ger möjlighet till samarbete, att hitta nya bekantskaper och till att kommunicera med andra, oavsett plats eller förutsättningar, i världen.

Påståendet att spel påverkar barns beteende på ett negativt sätt är en populär fördom och en återupprepning av debatten kring videovåld, rockmusik, långt hår och mobiltelefonen. Tröttsam, generaliserande och till syvende och sist felaktig.

Vi tycker att Fredriks fråga är något missriktad. I stället för att vi ska börja fråga våra barn vad det egentligen är de håller på med skulle vi vilja rikta frågan till föräldrarna, varför engagerar ni er inte i era barns intressen?

Ytterst är det föräldrarnas ansvar att faktiskt engagera sig i sitt barn spelande i lika hög utsträckning som föräldrar gör med barn som utövar exempelvis idrott. Det är inte så stor skillnad på att vara uttråkad och frusen i en ishall eller att sitta hemma och titta på en Dota-match. Det handlar om att stötta sitt barn och engagera sig i dennes passioner.

Alexander Hallberg

Förbundsordförande Sverok

Tjarls Metzmaa

Förbundssekreterare Sverok

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-spel

Sverok