ÅSIKT

Du missar en av de största miljöbovarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Global Happiness Organization om MP

Foto: Ludvig Lindström.

REPLIK. Åsa Romson skriver att det ska vara lätt att göra rätt för klimatet. Självfallet är detta bra. Problemet är bara att Åsa Romson inte själv gör rätt och dessutom prioriterar fel.

Vi står inför en akut klimatsituation. Enligt klimatforskare behöver utsläppen minskas med upp till 90 procent fram till år 2050 för att undvika en katastrof. För detta behövs minskningar av utsläppen inom alla områden, men framförallt inom livsmedelsindustrin.

Enligt Jordbruksverket står animaliska produkter för en femtedel av de globala växthusgasutsläppen. Animalieindustrin är alltså en av de allra största klimatbovarna. Ändå vägrar Åsa Romson och stora delar av miljöpartiet att ens nämna detta faktum. Det är istället populistiska frågor som transporter och ekomat man försöker vinna röster på.

Att ge folk en felaktig bild av vad som behöver göras kan leda till att vi förvärrar den klimatkris vi står inför.  Att byta transportmedel från buss till cykel eller från bil till tåg gör betydligt mindre för klimatet än att gå över till en vegetabilisk kost. Att ändra kost, med det enorma vegoutbud som finns idag, är dessutom betydligt enklare. Som miljöminister borde det vara en självklarhet att gå före och bana väg för hur vi bör leva, men vad jag vet är Åsa Romson varken vegan eller vegetarian.

Sverige är ett litet land, men med höga utsläpp per person. Vad vi gör skickar dock signaler till andra länder. Därför borde regeringen, i stället för att till exempel införa subventioner till mjölkindustrin, premiera klimatvänlig vegetabilisk kost. Det ska vara lätt att göra rätt!

Ludvig Lindström, ordförande Global Happiness Organization

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM