Du sexualiserar vår dotter, Dan Eliasson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Föräldrarnas öppna brev till rikspolischef Dan Eliasson och polisen i Skåne: Ni borde skämmas

Vem gav er rätten att ta vår dotters barndom ifrån henne och tvinga henne in i vuxenlivet? Gör det er till något så mycket bättre än en sexualförbrytare? skriver föräldrarna Therese Borg och Jimmi Larsson efter att deras nioåring kom hem med polisens Tafsa inte-armband – och frågorna om vad detta betyder.

DEBATT. I lördags var vår nioåriga dotter på Festival HX i Helsingborg tillsammans med en vän (en sjuårig flicka) och två vuxna personer. Hon fick under dagen se uppträdanden, leka, rida på ponny, och prata med poliser som också visade hur polisbilen såg ut.

Det kändes jättebra att vår dotter haft en så givande dag, men den positiva känslan varade bara tills hon plötsligt sa: ”Tafsa inte. Tafsa inte.”. Orden kom av att hon läste från ett armband som hon hade på handleden. På armbandet stod det ”Polis”, ”Tafsa inte”, ”Avspärrat”.

Visst har vår dotter rätt att veta hur hon ska klara sig bra i en ganska otäck värld, vad det finns för risker och vad hon ska göra om hon hamnar i utsatta situationer. Hon ska också veta att hon har full rätt att bestämma över vem som rör vid hennes kropp.

Samtidigt har hon rätt att vara ett barn. Hon har rätt att vara nio år och naiv och leka prinsesslekar, utan tankar på sådant som har med sexualitet eller övergrepp att göra eftersom hon har långt kvar till puberteten och att vara en sexuell individ.

När dessa rättigheter vägts mot varandra har vi landat i att informera henne, men på ett sätt som är anpassat till hennes mognadsnivå och grad av utsatthet.

Vad tafsa eller sexuellt övergrepp betyder är inte viktigt för en nioåring. Det går inte att förklara vad dessa ord betyder utan att berätta mer om människors onda handlingar än vad som är lämpligt i så låg ålder.

Att dylika kränkningar och brott dessutom är vanligt förekommande är garanterat mer än vad en nioårig flicka behöver veta. Det är information som skrämmer och skapar otrygghet, snarare än information som faktiskt hjälper om hon (må det aldrig hända) blir utsatt för någon form av övergrepp.

Vi menar att vi som föräldrar, som känner vår dotter bäst, vet vilka risker hon utsätts för, vet vilka människor hon träffar och i vilka miljöer hon vistas, ska ha full rätt att avgöra i vilken ålder hon ska informeras om att tafsande män är ett stort problem i samhället och att lösningen på problemet enligt polisen, ER, tydligen är armband med en uppmaning om att inte tafsa. Samt med ordet Avspärrat, som får oss att undra vad ni egentligen menar.

På vilket sätt är vår dotter ”avspärrad” när hon bär armbandet? Är kyskhetsbälte (reell avspärrning) från småbarnsålder upp till vuxenlivet er nästa lösning på att pojkar och män begår sexuella övergrepp mot flickor och kvinnor?

Om vår dotter inte bär armbandet, är hon inte ”avspärrad” från sexuella övergrepp då?

Det är sorgligt att just ni, polisen som vi SKA och VILL kunna lita på, har förnekat oss rätten att välja vilken information som vår dotter ska få, genom att dela ut propaganda till henne utan vårt samtycke. Ni lät faktiskt inte ens de vuxna som var med välja. De såg inte förrän efteråt vad det stod på armbanden som ni gett flickorna.

I lördags kväll ställde vår dotter frågor. ”Vad betyder armbandet egentligen?”. ”Vad är tafsa för något?”.

Vi hade föredragit att få vänta med att prata med henne om detta. Tills vidare hade det räckt bra för henne att veta det hon redan visste: att hon har rätt att bestämma över sin kropp och att ingen har rätt att ta i den på något sätt mot hennes vilja. Att vissa kroppsdelar inte ska röras av någon alls i den ålder hon är i (mer än möjligen av en läkare eller sjuksköterska eller en förälder som behöver hjälpa till med något som är på tok).

Ärligt talat. Det som ni utsatte vår dotter för under lördagen liknar faktiskt inget annat än ett övergrepp.

Vår dotter har aldrig blivit tafsad på eller behandlats som en sexuell varelse av några pojkar eller män. Ni, POLISEN av alla tänkbara, var de första som sexualiserade henne, trots att hon bara är ett barn.

Vem gav er rätten att börja ta hennes barndom ifrån henne och tvinga henne en bit in i vuxenlivet i förtid? Gör det er till något så markant mycket bättre än en sexualförbrytare?

Vidare har ni påtvingat vår dotter tankar om utbredda samhällsproblem som ungdomar och vuxna behöver hantera, men som små barn inte ska behöva ta ansvar för, oroa sig för eller ens tänka på. Precis som de inte ska behöva ta del av kampanjer som de inte förstår innebörden av, och därmed inte kan ta ställning till om de vill ta del av eller inte.

Tack för att ni ger er ut för att prata med barn och låter dem se era bilar. Det är jättebra!

Men SKÄMS för att ni delat ut dessa armband till små barn. Det är så oerhört omdömeslöst!

Therese Borg

Jimmi Larsson

upprörda föräldrar

Fotnot: Therese Borg är förtroendevald SD-politiker i Skåne och ledamot i partistyrelsen.

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: