ÅSIKT

Lyssna på förslagen i stället, regeringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Slutreplik från KD om krisen i förlossningsvården

Foto: Ebba Busch Thor och Ella Bohlin.

SLUTREPLIK. Det är mycket beklagligt att varken Susanne Nordling (MP) eller Gabriel Wikström och Erika Ullberg (S) klarar av att se kopplingen mellan att ta ansvar för förlossningsvården och att se behovet att ett större statligt ansvar. Vi lyfter fram behovet av en statlig genomlysning eftersom landstingen inte kan lösa alla förlossningsvårdens utmaningar på egen hand. Utmaningarna i förlossningsvården rör hela landet.

Situationen i Stockholms läns landsting är ett tydligt exempel. Här har landstinget under Kristdemokraternas ansvar skjutit till 15 miljoner extra för sommarens förlossningsvård, satsat 26 miljoner på att avlasta förlossningsklinikerna från mödravård, infört en kapacitetsnivå för att förbättra planeringen och en rad andra åtgärder.

På längre sikt pågår ett arbete för att öppna ett nytt BB på S:t Görans sjukhus och förstärka bemanningen genom att bland annat förbättra personalens arbetssituation.

Detta har gett och ger resultat, men en hel del arbete återstår. Våra förslag handlar om att staten visar ett tydligt ledarskap för att alla mammor i Sverige ska få kvalitet och trygghet. Det behöver skapas förutsättningar för fler platser och ökad småskalighet i hela landet. Barnmorskorna behöver bättre möjligheter för att utveckla kvaliteten i den svenska förlossningsvården. Ersättningssystemen behöver moderniseras så att kvalitet lönar sig.

Kristdemokraterna vill att varje kvinna ska få så god vård som möjligt i Sverige. Det kräver ett samarbete mellan politiska nivåer, mellan landsting och stat. Stockholms läns landsting har gått i spetsen för förlossningsvården genom att ge kvinnor möjlighet att välja förlossningsklinik och den bästa löneutvecklingen för barnmorskor.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitter i regeringen och har möjlighet att ta till sig av våra förslag. Ett sådant ansvarstagande skulle vara välkommet. Vi kristdemokrater fortsätter arbeta på nationell och regional nivå för en förbättrad förlossningsvård.

Ebba Busch Thor

Partiledare (KD)

Ella Bohlin

Barn- och äldrelandstingsråd, Stockholm (KD)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM