Det är inte spelens fel att män våldtar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverok: Våldtäktskulturen beror på normer kring manlighet – inte på tv-spel

Man blir inte våldsam av att spela tv-spel. Lika lite som videovåldet gjorde oss våldsamma eller rollspelen gjorde oss till satanister, skriver Alexander Hallberg, 
förbundsordförande i Sverok i en replik till Maria Dufva.
Man blir inte våldsam av att spela tv-spel. Lika lite som videovåldet gjorde oss våldsamma eller rollspelen gjorde oss till satanister, skriver Alexander Hallberg,
förbundsordförande i Sverok i en replik till Maria Dufva.

REPLIK. I Maria Dufvas text ställer hon sig frågan hur våldtäkter, sexuella trakasserier och andra övergrepp kan ske på festivaler, mitt i publikhavet framför en artist. Hon kommer snabbt fram till svaret: våldsamma tv-spel.

Det är viktigt att kunna kritisera värderingar som kulturen för fram, vare sig de kommer från musik, konst eller spel. Men att beskylla våldsamma spel för övergreppen på Bråvalla är missriktad frustration.

Svaret är långt mer komplicerat än så och argument som detta för oss tillbaka till videovåldsdebatten och förskjuter ansvaret från förövare till speltillverkare.

Man blir inte våldsam av att spela tv-spel.

Lika lite som videovåldet gjorde oss våldsamma eller rollspelen gjorde oss till satanister. Man kan och bör däremot diskutera de värderingar som speglas i våldsamma spel och hur det påverkar samhället.

Det är en självklarhet att barn som är 10–12 år inte ska spela ett spel med 18-års åldersmärkning. Här behöver föräldrar och anhöriga sätta sig in i vad det är deras barn spelar och diskutera och problematisera med sina barn.

Våldtäktskulturen beror på normer kring manlighet och det vi behöver diskutera är den destruktiva mansrollen i samhället, inte huruvida spel gör ungdomar våldsamma.

Att kopplingar mellan tv-spel och ungdomar huvudsakligen görs i negativa syften och att de sällan är rättvisande bidrar till att barn och ungdomar inte vill prata med sina föräldrar om sina upplevelser. Vägen framåt är inte att stigmatisera spelandet, det är att ta ansvar och prata med sina barn om det.

Alexander Hallberg, förbundsordförande i Sverok – Spelhobbyförbundet, Sveriges största ungdomsorganisation

Läs Maria Dufvas debattartikel: Tv-spelen lär barn våldta och mörda

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: