Debatt

Era enkla utspel om disciplin räcker inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från MP om flumskolan

REPLIK. Liberalerna ägnade åtta år åt att kasta skolan och dess anställda mellan nya reformer. Det mesta utan stöd från forskning. Resultatet blev ökad arbetsbörda för lärare, ökad skolsegregation och sämre skolresultat. Därför är det inte utan viss förvåning vi ser Christer Nylander (L) kritisera Miljöpartiets och regeringens skolpolitik.

Miljöpartiets skolpolitik utgår från principen att forskning och erfarenhet är en bättre grund för politiska förslag än enkla utspel om ordning och disciplin.

En framtidsinriktad skolpolitik kräver åtgärder som förbättrar för både lärare och elever samt höjer kunskapsresultat och ökar likvärdigheten. Regeringen har därför tillsatt en historisk skolkommission där forskare och profession samlas för att ge förslag på åtgärder som ska bidra till ett bättre skolsystem. Vi satsar på höjda lärarlöner för att motivera fler att bli lärare och ger stöd till de skolor som har det tuffast. Parallellt med detta har Liberalerna fortsatt att prioritera skattesänkningar före skolsatsningar.

Sedan Miljöpartiet klev in på Utbildningsdepartementet har regeringen arbetat för att vända den negativa utveckling som Liberalerna misslyckades hantera.

Genom fokus på tidiga insatser, jämlik skola och läraryrkets attraktivitet ges alla elever tillgång till en bra skolgång. Vi ser också att trenden i skolan vänder – fler söker till lärarutbildningarna, barngrupperna i förskola minskar och fler anställs i skolan. Stora utmaningar kvarstår och vi fortsätter arbeta för att lägga fram långsiktig och välförankrad politik för en bättre skola för varje elev.

Elisabet Knutsson, riksdagsledamot, utbildningspolitisk talesperson (MP)

Läs Christer Nylanders text här: Du drev flummet – säg förlåt, Fridolin

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.