Debatt

Var tog asylrätten vägen, liberaler?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från Malin Björk (V) om EU:s gränsskydd

Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.
Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.

REPLIK. Det är inte helt lätt att utläsa vad Cecilia Wikström är mest orolig för eller vad hon egentligen vill. Är det att stänga Greklands gränser som hon tycker "läcker som ett såll"? Är det att rädda Schengen eller rentav att rädda EU? Vad som är säkert är att det inte handlar om att rädda människor på flykt.

Den nya Frontexmyndighet som Wikström talar sig varm för, ska enligt liggande förslag få extraordinära befogenheter på alla plan: Patrullera, deportera, övervaka och ingripa i medlemsländer oavsett om dessa samtycker eller inte, samt agera i tredje land för att stoppa personer på flykt.

Det handlar om långtgående överstatliga befogenheter och framförallt utgör denna ny EU-supergränspolis ett hot mot människor som söker skydd. Det kommer bli ännu farligare, ännu svårare, och ännu dödligare att försöka ta sig till EU.

Mittemot mig i Europaparlamentets plenumsal sitter extremhögern och gnuggar händerna. Det går deras väg nu. De vill stänga de nationella gränserna och den vanliga högern vill stänga EU:s gränser. Resultatet blir detsamma. Människor på flykt ska stängas ute.

I Kommissionens förslag finns inte ett ord om flyktingars rättigheter eller hur upprättandet av denna EU:s supergränspolis hänger ihop med våra internationella åtaganden att stå upp för asylrätten, det finns inget om lagliga asylvägar, eller om hur vi ska garantera ett värdigt mottagande.

Liberalerna i Europaparlamentet har röstat nej till vänsterns förslag om att finansiera en Europeisk livräddningsaktion i Medelhavet. I stället är de pådrivande för att inrätta en ny EU supergränspolis. 

När det blev skarpt läge så vänder sig liberalerna bort från asylrätt och en human flyktingpolitik, och väljer i stället att bejaka ytterligare fästning Europa-politik.

Jag förväntar mig att Sveriges regering motsätter sig denna cyniska politik och inte accepterar inrättandet av en överstatlig EU-supergränspolis som kommer att stänga människor på flykt ute.

Malin Björk

EU-parlamentariker (V)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Flyktingkatastrofen

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

EU