Debatt

Mer pengar till Tullen – och skärpta straff

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Folkpartiet: Så stoppar vi internationella inbrottsligor

Sverige och Europa ska värna om fri rörlighet för medborgare inom Europa. Men vi måste också värna om det öppna och fria genom att kontrollera och lagföra de som ägnar sig åt grova kriminella handlingar, som grov stöld medelst inbrott.

Med ökade anslag till Tullverket och deras strategiskt viktiga gränskontroller kommer vi åt kriminella nätverk som livnär sig på organiserade stöldturnéer. Bara för att ett par veckor sen kunde vi se när SVT rapporterade om polisens egen kartläggning av stöldligor som åker från andra länder till Sverige för att begå bostadsinbrott.

I svensk polis kartläggning ingår över 1 500 personer ur utländska inbrottsligor. Bara under förra året anmäldes 22 000 bostadsinbrott enligt svensk polis, och uppklarningsstatistiken är mycket låg: fyra procent.

Skånepolisens grupp mot inbrottsstölder, lyckades beslagta stöldgods för 2,5 miljoner kronor under ”operation Gunvor”, som gick ut på att bevaka Skånes hamnar under två veckor i februari 2014. Det är ett exempel på hur en riktad insats kan se ut mot organiserade stöldligor med anmärkningsvärt stor mängd beslagtaget stöldgods som resultat.

Allt fler stöldligor söker sig till andra länder för att begå bostadsinbrott. Sverige har det senaste året drabbats av flera sådana utländska stöldligor, som på några veckor reser långa sträckor – ofta i hyrbil eller i falskregistrerad bil – och begår flera bostadsinbrott per dag. Polisen i bland annat Skellefteå och Norrköping har den senaste tiden med skicklighet och lite tur lyckats gripa och lagföra några av dessa stöldligor.

Ofta har många förövare hunnit halvvägs ut ur landet innan polisen kommer dem på spåren, och tyvärr hinner allt för många utländska stöldligor helt passera gränsen. Detta måste beivras med ökat antal tullkontrollanter.

Därför borde Tullverkets uppdrag prioriteras och inte minst deras strategiskt viktiga gränskontroller. På så sätt kan fler stöldligor upptäckas innan de lämnar landet, samarbetet med andra myndigheter kan effektiviseras och fler gärningsmän i utländska stöldligor kan lagföras (och inte minst, målsäganden kan få tillbaka sina ägodelar efter ett bostadsinbrott).

Folkpartiet anser också att lagstiftningen borde skärpas, inte minst med tanke på att flera internationella ligor i sin planering för att genomföra systematiska inbrott i bilar och hem kallt räknar med väldigt låga straff – om de alls spåras upp av svensk polis. Så får det inte vara. Vi har också i riksdagen drivit på så att Folkpartiet och alliansregeringens utredning av straffskalan skärps så att även personer som utgör en del av organiserandet och förberedelse till grovt vapenbrott och innehav av vapen också kan straffas. Detta är även ett problemområde för Tullverket, då många illegala vapen smugglas in i Sverige. Luckorna måste täppas till, oavsett om det gäller införsel av illegala vapen eller utförsel av stöldgods från svenska hem.

För att bevara fri rörlighet måste vi komma åt de personer och nätverk som utnyttjar friheten åt grovt organiserad brottslighet.

Roger Haddad

Riksdagsledamot (FP) i justitieutskottet, rättspolitisk talesperson

Libbie Haag

Folkpartiet Norrköping

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Tullverket

ÄMNEN I ARTIKELN

Tullverket

Liberalerna

Roger Haddad