Debatt

Djurplågare är inga människovänner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Djur i storskalig industriproduktion – det säger sig självt att det är inhumant, oetiskt och fullständigt förkastligt. Det borde i ärlighetens namn förbjudas. Med jämna mellanrum får vi rapporter som visar på ett förskräckligt djurplågeri. Det är allt från slaktdjur som fraktas över kontinenter och gäss som plockas levande till hundar som flås levande. Det är skräck, lidande och total hjälplöshet som plågar dessa arma varelser som sätter livet till för vår överproduktion av mat och kläder. Brutal död för att priset ska bli så lågt som möjligt för konsumenten.

Jag vet att många fullständigt struntar i djuren. Ett mot-argument som alltid dyker upp är ”det är ju bara djur – tänk på alla stackars människor som lider”. Som de gamla på långvården eller barn som svälter.

Det är inte så att ett lidande ska ställas mot ett annat. Vi måste ju fundera över hur vi agerar som människor. Kan vi plåga ihjäl ett djur, då är jag övertygad om att steget till att skada en människa inte är långt.

Att ständigt bruka våld och nyttja sin makt för att slå på den som är hjälplös blir ju till slut en vana. Vi lever inte i någon snäll värld, inget idylliskt samhälle. Det är dags att återupp-rätta humanismen. Tänka på hur vi behandlar levande varelser. Tänka på att hjälplöshet, skräck och smärta är fruktansvärt att uppleva, både för djur och människor.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lotta Gröning

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning