Debatt

Fransk dumhet mörkläggs

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Även europaparlamentet ska dra sitt strå till stacken i arbetet för en hållbar miljö och man har därför satt upp mål om att sänka parlamentets koldioxidutsläpp med 30 procent till 2020. Ett led i detta är att parlamentet i dag i och ikring alla sina lokaler i Bryssel, Luxemburg och Strasbourg släcker all onödig belysning mellan 18.00 och 19.30.

Tilltaget framstår nästan som skrattretande. Tolv gånger per år flyttar nämligen hela parlamentet, alla parlamentariker, assistenter, tjänstemän och dokument de 352 kilometrarna – enkel resa – från Bryssel till Strasbourg. I förhållande till de utsläpp som alla lastbilar och flygplan under denna flyttcirkus mellan Belgien och Frankrike orsakar kan man misstänka att fredagens mörkläggning gör en ytterst marginell skillnad. För att få det hela svart på vitt har jag, med stöd av parlamentet, sett till att en utredning om flyttcirkusens miljöpåverkan genomförs.

Det står klart att en överväldigande majoritet av parlamentarikerna motsätter sig de månatliga flyttarna. Problemet är dock att vi parlamentariker inte äger frågan; den avgörs i ministerrådet, där Frankrike – väl medvetna om konsekvenserna – sätter sig på tvären.

Jag önskar att den svenska regeringen inser allvaret i frågan och ser till att driva på en förändring. Genom att låta europaparlamentet ligga i Bryssel året runt spar vi nämligen inte bara på miljön, vi spara även de många miljarder skattekronor som flyttcirkusen i dag kostar.

Tydligt är att en förändring måste ske och fram tills den sker är dagens mörkläggning av parlamentet ett bra sätt att belysa fransmännens enfald.

Christofer Fjellner (m), Europaparlamentariker

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt