Debatt

Vanligt folk får betala kalaset

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Skulle den lilla människan spekulera bort miljarder blev det fängelse direkt

Det skriks högt om att det är kristider. Vilka skriker högst och kräver att skattebetalarna ska betala kalaset som de besuttna och de i maktposition har spekulerat bort? Jo, de som redan har mycket pengar, direktörer, politiker och makthavare. När det är dåliga tider ska de som inte har spekulerat bort miljarderna betala kalaset. Man tar av skattemedel för att rädda de giriga direktörerna med makthavarnas godkännande. Skattebetalarna ska rädda bildirektörernas feta löner och bonusar. Skattebetalarna ska rädda bankdirektörernas feta arvoden på pensionernas bekostnad. Var finns det politiska parti och det engagemang som försvarar och beskyddar medborgarna från dessa giriga politiker och företagare? I dag är politikersysslan endast ett lönande och spekulativt yrke som man går in i för att på skattebetalarnas bekostnad ordna sig garantilöner och goda pensionsvillkor.

Skandalerna med politiker inblandade är många och hela tiden återkommande. Obetalda licenspengar i decennier, svart pigarbetskraft, Tobleroneaffärer, politiker som fjantar runt i medierna och olika lekprogram, allt i förtvivlade försök att verka folkliga. Politiker som inte tycks förstå den verklighet människorna lever i kan aldrig bli folkliga. Det blir alltid de och vi. Nej, som skattebetalare och invånare i Sverige så säger jag bara: sluta sko er på skattebetalarnas pengar, sluta sälja ut Sverige i spekulativa syften som bara gagnar de besuttna och de med makten. Bygg upp välfärden i stället för att riva ner den. Det drabbar den lilla människan i landet Sverige och de som inte är välbärgade. Ett sätt att spara pengar är att besluta om att riksdagsmännen skall ha en normal lön och samma villkor som övriga medborgare vad det gäller pension, avgångslöner, med mera.

Går vi ur EU sparar vi en massa pengar genom att slippa EU-flytten varje månad, vi sparar in på alla resor till EU. Och inte minst så sparar vi in på korkade beslut om bananers längd och dylikt, eller om snusets vara eller inte. Vi sparar in på en massa transporter inom EU med mat som forslas runt i en aldrig sinande karusell. Vi kan producera maten i Sverige och slippa transporter med onödiga utsläpp som följd. Transporterna handlar bara om att någon skall tjäna pengar. Vi kan förverkliga arbetet med förnybara energikällor om vi satsar på det utan hela tiden vara beroende av EU:s direktiv. De direktiven handlar bara om att de stora länderna skall slippa betala så mycket som möjligt på de fattigas bekostnad.

Till tv springer de alla för att stå där och försöka förklara sina förödande misstag och spekulationer för att skaffa sig höga löner och villkor. Utan skrupler så urskuldar de sig utan att egentligen mena något allvar med det. Om den ”vanliga” människan och invånaren skulle spekulera på detta sätt och skapa miljardförluster, ja då blev det fängelse och återbetalningskrav direkt. Men i maktens korridorer kan man göra vad som helst och ändå lyfta höga löner och bra pensionsvillkor, hur stora än förlusterna blir. Smällen får skattebetalarna och pensionärerna ta. Och detta med regeringens goda minne, för ingenting görs för att verkligen stoppa detta missbruk med skattebetalarnas pengar.

Det är skrämmande vilken rättssyn de styrande har. Man delar upp folket i olika kategorier. De som har makt och pengar och de som inte har det.

Paerdy Gartéus, 61 år, idrottslärare, Vreta Kloster

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt