Vad gör Centern utan regeringen?

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Centerpartiet har stämma i Örebro. Precis som andra folkrörelsebaserade partier har Centern problem. Maud Olofsson har inte lyckats samla landsbygdsrörelsen och många känner sig inte länge hemma i partiet.

Den förre arbetsmarknadsministern som en gång plockade upp Maud Olofsson som politisk sakkunnig leder en del av upproret. Maud Olofssons politik är en katastrof för partiet, utbrister han i en debatt­artikel. Hon drar högerut och äventyrar partiets själ, är hans bittra slutsats.

Visst är det så att Landsbygdscentern har fått se sig utkonkurrerad av Stureplanscentern. Maud Olofsson tydliga avståndstagande från socialdemokratin och en mittenpolitik har bidragit till att Centerpartiet av många stämplas som mer högerkonservativt än Moderaterna.

Maud Olofsson största fans har länge varit blåmoderater som förut bara spottade och fräste åt en för dem flummig Centerrörelse. Men nu är det annat ljud i skällan. Medan besvikna bönder ilsket tar avstånd från regeringens senaste miljöproposition går ungdomsförbundet ut med att sexköp ska legaliseras.

Sannerligen är det nya tider för Sveriges rikaste parti. Frågan är bara vad som händer om alliansen inte vinner valet. Vad ska Maud Olofsson säga då, när hon inte har regeringsmakten att blidka partiet med?

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN