Debatt

Läsarna rasar mot ombyggd fru

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

I går berättade Aftonbladet om den tyske kirurgen som byggde om sin fru. Något som fick läsarna att rasa i kommentarsfälten. Hur långt kan skönhetsingreppen gå? Plastikkirurg Jan Jernbeck reder ut begreppen.

Den tyske plastkirurgen Reza Vossough var missnöjd med sin frus utseende. Så han skulpterade om henne till sin drömkvinna.

– Det är som att vara Gud, jag har förmågan att förändra naturen, säger han i en intervju.

De flesta av Aftonbladets läsare reagerade på artikeln med avsky, men vissa tyckte att det var helt ok och önskade att de kunde göra samma sak med sina egna fruar. Flera ställde sig frågan: Hur långt kan plastikkirurgin gå? Finns det någon moralisk gräns och hur kan det vara lagligt att göra om en individ efter eget tycke och smak.

– Den första frågan jag ställer mig är, har han brist på patienter? Det här är så långt ifrån vår etik man kan komma, säger plastikkirurg Jan Jernbeck på Akademikliniken.

Orättvis bild av plastikkirurgi

Han tycker att det är synd att den tyske kirurgen får ge plastikkirurgin ett ansikte eftersom det är ytterst få kunder som väljer extrema operationer.

– Alla skulle ha full förståelse för 90 procent av de operationer vi utför. Det mesta är rekonstruktiv plastik som återuppbyggnad av bröst hos cancerpatienter och bukplastik för människor som minskat drastiskt i vikt.

Enligt Jernbeck är plastikoperationer ett Svensson-ingrepp nuförtiden och han har liten förståelse för den moralpanik som oftast uppstår när skönhetsingrepp kommer på tal.

– Det är inte vi som skapar idealen och våra operationer hjälper människor till ett bättre liv.

Han vänder sig mot den dubbelmoral som medierna skapar och hävdar att det största ansvaret för att sprida sunda ideal ligger hos dem.

– Man smeker läsarna med ”Du duger som du är-reportage” på ena uppslaget, för att på nästa sida ge dem en örfil genom att lyfta upp smala och snygga Hollywoodtjejer som ideal.

Individen måste bestämma

Alla kirurgiska ingrepp måste utgå från individen för att de ska bli bra, enligt Jernbeck. Han tillbakavisar bilden av plastikkirurgen som någon doktor Frankenstein som opererar alla som kommer i närheten utan att ta hänsyn till individens hälsa och välmående.

– Vi har mycket noggranna konsultationer med våra patienter och ser till att de är helt säkra. Tvärtemot vad folk tror så har det i genomsnitt gått tre hela år från det att tanken om operation dyker upp till det att man faktiskt utför en.

Sorgligt att döma

Han tycker att det är sorgligt, och en smula egoistiskt, att döma människor som väljer att göra skönhetsingrepp.

– Det här är de fulas revansch. De tycker att det är deras chans i livet. Varför skulle de inte ta den?

Skönhetsideal är enligt Jernbeck genetiskt betingade och ingenting vi kan göra något åt.

– Vi vill att tjejer ska se ut på ett sätt och män på ett annat. Det ligger i våra gener.

Därför tycker han att det är fel att försöka bromsa estetisk kirurgi eftersom det inte går att påverka vår biologi.

- Varje individs liv ska optimeras på alla sätt det går. Mår man bättre av stor c-kupa då ska man få göra den operationen. Ingen kommer att tvinga alla andra att göra samma sak.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt