ÅSIKT

Tortyrmisstänkt general leder svenska Afghanistan-truppen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nätverket mot krig: Moraliskt tveksamt att de svenska soldaterna leds av Stanley McChrystal

I en artikel om USA-generalen Stanley McChrystal i Afghanistan i USA-tidskriften Esquire förs grundade misstankar fram om att han deltagit i eller accepterat tortyr av fångar i Irak.

Detta ska ha skett under hans tid som chef för den hemliga insatsstyrkan Joint Special Operations Command. Denna specialstyrka bildades efter 9/11-attacken och har som uppgift att leta rätt på och döda eller fängsla och förhöra misstänkta terrorister över hela världen. Enligt Human Rights Watch förhörde McChrystals specialstyrka fångar på flera baser och fångläger i Irak. Under dessa förhör ska minst tre fångar ha avlidit av tortyr.

McChrystal är i dag högste chef för både USA-styrkorna och NATO/ISAF-styrkan i Afghanistan. Det innebär också att han är högste befälhavare för de över femhundra svenska soldater som nu deltar i direkta strider i Afghanistan.

Nedmonterandet av den historiska svenska fredspolitiken och avskaffandet av alliansfriheten – som hållit Sverige utanför krig sedan 1814 – går hand i hand med att i praktiken acceptera tortyr som en metod bland andra metoder. Andra accepterade metoder i Afghanistankriget är kontinuerliga bombattacker mot byar med civila dödsoffer och fångläger där misstänkta fiender spärras in på obegränsad tid utan möjlighet att försvara sig eller ens få reda på vad de är anklagade för.

Att skicka soldater till ett vansinnigt krigsäventyr på andra sidan jordklotet är i sig moraliskt förkastligt. Att detta krigsäventyr leds av en tortyrmisstänkt general gör det inte precis bättre.

Göran Drougge