ÅSIKT

Jämställt måste inte vara exakt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Emma Carlsson Löfdahl: Individen kan bestämma

Denna vecka är det fruntimmersveckan. I dagens jämställda samhälle kan väl uppmärksamheten av denna vecka ses som lite omodern. Men det intressanta i jämställdhetsdebatten är att om något är till kvinnors fördel så är det accepterat. Om det hade funnits en karlvecka år 2009 hade det troligtvis blivit en debatt, för inte är det rättvist att ett kön ska ha en egen vecka?

Men vad innebär egentligen jämställdhet och rättvisa? För mig är det självklart att vi ska ha samma lön för samma utbildning och arbete. Men innebär det att vi ska dela allt rakt av? Ska vi diska lika många tallrikar, dammsuga samma antal kvadratmeter, hämta/lämna barn ­lika många gånger, hugga lika många vedklampar, klippa gräset var annan gång och skotta lika mycket snö?

För några år sedan hade jag nog varit beredd att svara ja, men med tiden har jag insett att saker inte är svarta eller vita, gråskalan är ganska stor! Alla relationer är olika och vilket upplägg som passar vem kan ingen annan bestämma än den som finns i den unika situationen. Själv är jag väldigt tacksam för att min man sköter vedklyvningen, gräsmattan och skottar/plogar uppfarten . Jag tar hand om maten (inköp och matlagning) och tvätten. Ja, jag vet att vi sköter typiskt manliga/kvinnliga sysslor, men vi trivs med det! När det så kallade pigavdraget infördes bestämde vi oss för att betala för att få huset städat. Personligen har jag aldrig förstått att en tjänst som är så viktig och värdefull har en så negativ klang. Varför skulle det vara finare att lägga in ett golv än att rengöra det?

Lever vi i ett jämställt förhållande? Frågar du oss så svarar vi ja! Frågar du någon annan kanske de svarar att vi inte gör det. Men jag anser att var och en själv måste svara på denna fråga, ingen annan kan ge svaret.

Låt oss inse att verkligheten inte är svart eller vit och att vi alla löser det utifrån våra förutsättningar. Att låta andra lägga sig i hur vi sköter arbetet i vårt/andras förhållande är ju som att tala om att vi är inkompetenta att tänka själva. Jag tror på valfrihet och individens förmåga att se vad som är bäst för henne eller honom!

Men samma lön för samma utbildning och arbete viker jag inte en tum ifrån! Nu ska jag gå och äta av min namnsdagstårta och njuta av fruntimmersveckan, det är bäst att passa på så länge vi får ha den kvar.

Emma Carlsson Löfdahl
riksdagsledamot (FP)