Världslarm – igen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Larmet går igen. Jag förmodar att det är allvarligt, även om jag inte begriper hur allvarligt det är. Jag talar förstås om svininfluensan. Influensan som började i Mexiko sprider sig snabbt till andra länder. Även i Sverige testas nu personer. På högsta nivå i USA, i EU i Sverige hålls krismöten om influensan och hur den ska bekämpas.

Förra gången larmet gick handlade det om fågelinfluensa. Då precis som nu fanns inget vaccin.

Men samtidigt funderar jag. När jag skriver detta har 22 personer dött i influensan men det är ingen enormt alarmerande siffra. Folk dör också i Sverige av influensa, om du är gammal, sjuk och saknar motståndskraft är det farligt med influensa. Det är därför många rekommenderas att ta spruta mot sjukdomen. Frågan är hur farlig influensa är för friska människor? Det vet inte experterna än, men de säger att vi ska utgå från en vanlig influensa. De säkra fall från USA som fått svininfluensan har varit förhållandevis milt sjuka.

Det är nog viktigt att komma ihåg det när medias stora svarta rubriker vrålar ut att smittan sprider sig från land till land från människa till människa.

Än så länge tror jag det är viktigt att hålla huvudet kallt och inte skylla på vare sig syndafloden eller Guds förbannelse.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN