Läsarna: Äntligen en vettig strategi

MP:s förslag till ny sjukförsäkring får tummen upp av läsarna

Miljöpartiet vill slå ihop arbetslöshets- och sjukförsäkringarna till ett enda trygghetssystem.

Aftonbladets läsare välkomnar förslaget.

– Jag tror att regeringen kan falla på den här frågan, säger Peter Eriksson (MP).

Peter Eriksson och Maria Wetterstrand

Miljöpartiets förslag om ett enda reformerat trygghetssystem tas emot med öppna armar av Aftonbladets läsare.

”YES! Ett ovanligt vettigt förslag från en ovanligt vettig politiker.” skriver signaturen Ititiri i en kommentar.

Rätt bedömning

”Tycker också att det är ett väldigt vettigt förslag. […] Det skulle vara lättare för människor att få rätt bedömning om "betalningsansvaret" ligger på samma myndighet. Man skulle alltså inte kunna sänka "sina" kostnader genom att försöka omklassa folk från sjuk till frisk eller tvärt om.” skriver Toboas.

Miljöpartiets Peter Eriksson tackar för berömmet.

– Det är väldigt roligt att diskussionen äntligen blir stor. Jag har ju drivit det här ganska länge, säger språkröret, som talade sjukförsäkringar redan i Almedalen i somras.

I MP:s förslag skulle den skattefinansierade ersättningen i princip vara lika stor för den sjuke som för den arbetslöse.

– Vår tanke är att det ska vara en procentsats av lönen. Sedan finns det inget som hindrar att man tar en privat försäkring. Den möjligheten finns redan inom många fackförbund, säger Peter Eriksson.

Möjlig valfråga

Partiets förslag till reformerat trygghetssystem för tankarna till regeringens ”arbetslinje” snarare än till MP:s sedan tidigare skrotade dito om medborgarlön.

– Det här förslaget har en koppling till arbete på ett helt annat sätt. De som kan arbeta ska också göra det, säger Peter Eriksson.

Han tror att debatten om trygghetssystemen kommer att förbli stor under hela nästa år.

– Det är politikens viktigaste uppgift att ta hand om de värst drabbade. Klarar man inte det har man missat något grundläggande. Jag tror att regeringen kan falla på den här frågan, säger han.