Debatt

Sjöstedt, är det såna som mig du vill gynna?

Läs Jan Emanuels öppna brev till Jonas Sjöstedt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jonas , jag vill ha din hjälp att slippa alla de privilegier jag som kapitalist och profitör kommer ges genom denna politik, skriver Jan Emanuel i ett öppet brev till Jonas Sjöstedt.

Foto: Robin Lorentz-Allard / Urban Andersson

DEBATT

DEBATT. Jonas, Jag vet att vi inte gillar varandra särskilt mycket du och jag. Du tog upp mig i vartenda tal du höll inför valet och kallade mig och diverse bankdirektörer för ”roffare” och sa att vi hade ”för mycket makt och för mycket pengar”.

Jag kontrade med att kalla dig för ”hycklare” och ”en rik produkt av det system du skapat för att nära dig själv”. Jag sa ”skillnaden mellan dig och mig, bägge priviligierade rika, är att du kostar och jag betalar”.

Nu vill jag be dig om hjälp. Du sitter nämligen för en gång skull på reell makt. Du bestämmer om det sjukaste borgerliga experimentet med det svenska folkhemmet ska realiseras eller ej. Experimentet där mitt parti ska driva en borgerligare politik än vad alliansen själva någonsin har gjort.

Jag vill ha din hjälp att slippa alla de privilegier jag som kapitalist och profitör kommer ges genom denna politik. Som tack kan jag hjälpa dig att inte vara en hycklare, utan istället vara den enda orädda och rakryggade partiledaren som är med och påverkar, den enda som inte av egenintresse gör allt för att undvika nyval.

Annie är inte som du. Hon och Björklund kommer till skillnad från dig följa upp och ställa krav

Du kanske tror att Stefan Löfven har en plan där han kommer snurra upp Annie Lööfs och Jan Björklunds uppgörelse med 78 punkter genom att låta dem självdö och glömmas bort i utdragna utredningar?

Det kommer inte ske, Annie är inte som du. Hon och Björklund kommer till skillnad från dig följa upp och ställa krav. De kommer inte låta sig bli överkörda på det sätt du blivit under alla år. Deras krav är på riktigt. Det är bara att läsa innantill. En mardröm för varje människa med vänstersympatier.

Du kanske tror att klausulen som tydligt berättar att V ska hållas helt utan inflytande på exakt samma sätt som SD bara är ett skämt? Så är inte fallet. Senast idag sa Björklund: ”vi förhandlar inte med de partierna, varken SD eller V”.

Att han eller Annie skulle riskera ytterligare en svekdebatt är uteslutet, det har de inte råd med. Samt att de helt enkelt tycker lika illa om dig som de tycker om Jimmie.

Alla de gånger du använt mig som slagträ i debatten, har det handlat om vinst i välfärden. Du har profilerat dig på frågan under de senaste åren. Det är din hjärtefråga säger du. Är det sant? Bryr du dig om det på riktigt?

Lööfs och Björklunds S är glasklara med att de slopar vinstförbudet. Om du på riktigt vill ha ett vinstförbud, kan du inte släppa igenom en regering som garanterar att så inte blir fallet.

Om du stödjer en regering som kommer genomföra det, har du ingen, absolut ingen, trovärdighet kvar

Om du inte själv, likt mig, gillar privilegiet med sänkt marginalskatt, slopad värnskatt samt finner det bekvämt med utökat rutavdrag och gillar det, vore det en skam av omåttliga proportioner att stötta en borgerlig S regering som lovat genomföra just detta.

Jag som kapitalist inom byggbranschen gillar fri hyressättning i nybyggnation. Det kommer göra mig än rikare. Men vill du verkligen det? Om du inte vill det, men ändå stödjer en regering som kommer genomföra det, har du ingen, absolut ingen, trovärdighet kvar.

Jag som profitör kommer ha nytta av uppluckringen av turordningsreglerna och kraven på kollektivavtal, jag kan göra mig av med jobbiga fackanslutna proletärer. Men tycker du att det är bra? Står du bakom en sådan politik? Om du inte gör det, men ändå släpper igenom den politiken, vem är du då? Vem ser du i spegeln?

För mig som rik markägare är det bekvämt att slippa folk rännande på min strandtomt och plockande svamp i mina marker. Kanske det slopade strandskyddet även ger vid handen att jag kan bygga mig ett litet strandhus till och en lite längre brygga. Men är det mig du vill gynna?

Du har en historisk möjlighet att stå upp för en annan sorts politik än den som gynnar de redan priviligierade

Vi kanske aldrig kommer gilla varandra du och jag, men jag skulle ge dig all min respekt om det visar sig att du är äkta. Att du säger ifrån. Att du inte räds ett nyval som de andra krakarna till partiledare.

Du har en historisk möjlighet att stå upp för en annan sorts politik än den som gynnar de redan priviligierade. En historisk chans att visa folket att det faktiskt finns politiker som står upp, har ryggrad och en sann övertygelse. Du har också en historisk möjlighet att gå till historien som den största hycklare svensk politik har skådat i modern tid.
Du väljer.


Med vänliga hälsningar, Jan Emanuel


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

DEBATT. Den onda godheten hotar vårt folkhem

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Valet 2018

Valet i Sverige

Jonas Sjöstedt

Jan Emanuel Johansson

Annie Lööf

Centerpartiet