Debatt

I en demokrati kan inte husarrest accepteras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Avklippta eller avlyssnade telefonledningar kommer att möta oss som i dag vill ringa och gratulera fredspristagaren och den burmesiska demokratirörelsens ledare Aung San Suu Kyi.

Laila Freivalds.

Laila Freivalds.

Foto: Björn Lindahl

Hon firar sin 60-årsdag i husarrest, i sitt hus i Rangoon där hon suttit instängd i sammanlagt nio år och 238 dagar. Den svenska regeringen står enig med en hel världsopinion som kräver hennes omedelbara frigivning.

Nästa år ska Burma ta över ordförandeskapet i det asiatiska samarbetsorganet ASEAN. Samarbetet mellan EU och ASEAN kommer då att påverkas negativt. Jag vill redan nu deklarera att det är otänkbart för mig som socialdemokratisk utrikesminister att delta på möten i Rangoon med militärregimen samtidigt som ledaren för demokratirörelsen sitter instängd några kvarter därifrån.

Den burmesiska befolkningen lever i dag under mycket svåra förhållanden och under ett blytungt förtryck. Den politiska friheten existerar inte alls. Mänskliga rättigheter kränks. Människor fängslas och försvinner, för att de misstänks vara motståndare till militärregimen.

Från svenskt håll har vi nu i snart tjugo år satt tryck på militärjuntan i Burma. Sanktioner –ekonomiska och politiska – infördes av Sverige och EU 1996. I dag innebär sanktionerna bland annat frysning av tillgångar och förbud mot finansiering till burmesiska statsägda företag.

Genom EU och FN kritiserar vi regelbundet bristen på demokratisk utveckling och mänskliga rättigheter i landet.

I dag när den burmesiska demokratirörelsens ledare på sin 60-årsdag fortfarande sitter i husarrest är vi många som tänker på Burma. Men omvärldens engagemang måste finnas där varje dag och dessutom intensifieras. Drömmen om demokrati i Burma kan inte sättas i husarrest.

Laila Freivalds , utrikesminister

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt