ÅSIKT

Törnman vill bara ha en kultur i Kiruna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Nu räcker det, Lars Törnman!

Nu är Kirunapolitikern Lars Törnman ute och jagar röster inför valet i höst igen. Och åter igen gör han det på samernas bekostnad. I Aftonbladet den 25 januari vräker Lars Törnman ur sig sina åsikter om jakt- och fiskerättsutredningen. Och Törnman håller sig inte till sanningen. Bland annat skriver han att samebyarna får beslutanderätten i de föreslagna samverkansföreningarna. Men i förslaget har samebyarna ingen egen bestämmanderätt. Frågan är om Lars Törnman ens läst innehållet i utredningen. Det verkar inte så. Att utnyttja en utredning i egna smutsiga syften i förhoppningen att vinna röster i kommande val är ett lågvattenmärke.

Vi samer vill ha en plats i det moderna samhället och ta del av utvecklingen. Vi är öppna för en dialog med andra för att få en bättre situation i de områden där vi lever. Att Lars Törnman inför varje valrörelse är beredd att bygga på motståndet mot oss på det sätt han gör är tragiskt. Vi samer beklagar verkligen att vi inför varje valrörelse blir betraktade som inte önskvärda i Kiruna kommun.

För i Lars Törnmans Kiruna finns det inte plats för fler kulturer än den svenska. I Lars Törnmans Kiruna är rennäringen ett hinder och en belastning. I Lars Törnmans Kiruna tillför inte rennäringen och den samiska kulturen kommunen något annat än problem.

I Törnmans Kiruna känns tongångarna igen från en av historiens största mänskliga tragedier, där ledstjärnan var ETT FOLK, ETT SPRÅK, ETT LAND. Historien förskräcker.

Nu har det också visat sig att Lars Törnman slagit följe med Sverigedemokraterna i sin kamp mot oss samer. Vi är inte förvånade, men beklagar att han väljer det sällskapet.

Samerna och rennäringen förtjänar respekt för vår kultur och våra näringar, inte spott och spe inför varje valrörelse. VI VÄGRAR ATT FINNA OSS I DEN SITUATIONEN LÄNGRE. Sök några andra grupper att rikta din ilska och aggression mot, Lars Törnman, om det är nödvändigt för din politiska överlevnads skull.

Tidigare inlägg i debatten:

Per Gustav Idivuoma (ordförande Samernas riksförbund)