ÅSIKT

Svenskar är mesar

DEBATT

Juan Guerra: Varför protesterar ni inte när makten trampar på er?

Foto: FRANKRIKE Franska bönder blockerade vägarna i flera dygn i protest mot höga bränslepriser 2000. CHILE En demonstrant mot diktatorn Pinochets regim slås ned av polisen i Santiago 1984. TYSKLAND Demonstration mot försämringar i det tyska välfärdssystemet 2004.

Jag läste Dogge Doggelitos debattartikel i Aftonbladet i maj om situationen här i Sverige. Först vill jag gratulera Dogge för hans sätt att beskriva det svenska sättet att resonera vid olika problem.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Men man måste tänka på att svenskarna aldrig har upplevt en sådan situation som vi lever i, i dag.

Foto: Juan Guerra, 48, industriell elektriker och datatekniker, Värmland. Bott i Sverige i 18 år.

De skapade ett välfärdssystem som fungerade bra fram till 90-talet, då det - som jag ser det - kapitalistiska systemet växte fram.

Vi lever i ett system där man ser hur staten kräver mer och mer från en viss sektor, från oss som är arbetslösa, pensionärer, lågavlönade arbetare och så vidare, men mindre från dem som har mest: politiker, bankdirektörer och alla andra som ingår i det kapitalistiska systemet. Varför tar man inte från alla om det handlar om "besparingar"? Men nej. Det är vi som måste stå för notan.

Den här situationen såg jag som chilenare under Pinochets diktatur. Efter en omdiskuterad "folkomröstning" 1983 fick Chile ett pensionssystem som vi har i dag här i Sverige. Vården blev privat, arbetsförhållandena blev dåliga, privatiseringar förekom, företagarna krävde mer och mer från arbetarna.

Allt som händer i Sverige i dag, såg jag där.

Trots det protesterade vi i Chile helt öppet, och vi visste vilka konsekvenser protesterna skulle få.

Du undrar, Dogge, varför man inte ser någon reaktion eller protest här i Sverige.

Svenskarna ser inte situationen som vi utlänningar ser den. Till exempel: Varför har det inte blivit stora protester mot bensinpriset? Jag själv har skrivit på minst 20 protestlistor och sedan hör jag att cirka 10 000–12 000 personer skrivit på listorna som lämnades till riksdagen.

Min tanke var: Vad har det för effekt att 10 000, 12 000 eller 100 000 personer skriver på listorna när man vet att mer än tre miljoner personer har bil, utan att räkna alla transporter och bussar? Den minoritet som skrev på listorna gör ingen skillnad.

Har ni tänkt på vilken effekt det skulle ge om alla lastbilar och bussar stannade för en dag i protest mot bensin- och dieselpriset? Staten skulle äntligen ta situationen på allvar! Det skulle innebära stora förluster för staten och företagen. Det skulle bli en kedjereaktion.

Vad jag tror händer i dag är att man blir självisk, att man bara tänker på sig själv: så länge det inte händer mig så är det okej. Folket tänker till exempel inte på att pensionen redan har förändrats, att man nu är tvungen att jobba tills man är 75 år.

Det är som en epidemi som i dag berör några, men där folk inte förstår att de också snart kommer att drabbas, utom kapitalisterna. Vi ser ju klasskillnaderna. Allt är nu börsnoterat och börsen är manipulerad av just människor.

Ett klart exempel är pensionssystemet som alltid har gått back, men inte för dem som administrerar det.

Ni, kära svenskar, är personer som man kan slå på vänstra kinden och ni vänder den andra kinden till. Man kan trampa på er utan att se någon reaktion.

Det är fel. Man kan visst protestera eller debattera utan våld; man kommer ingenstans med våldet. Utnyttja den demokrati som fortfarande finns kvar i landet. Jag vill inte verka respektlös med mina ord. Jag vill bara visa något som håller på att hända och som förändrar Sverige.

Till sist - jag kan slå vad om att före detta Skandiachefen Lars-Eric Petersson får behålla sina miljoner, liksom Anitra Steen. Det har blivit väldigt tyst om det i dag. Här ser man att alla är köpta. Här ser vi ett klart tecken på "kapitalism". De kommer aldrig att förlora något.

Juan Guerra (Industriell elektriker och datatekniker)