ÅSIKT

Jag valde att gå ut och visa mig utan huvudbonad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Dagbok från Afghanistan, del 4

Nu är tälttiden över för vår del då vi slutligen flyttat in i barackerna. Lite tråkigt känns det ju eftersom man bott in sig riktigt ordentligt i sitt tält och sin ”puppa” (puppan är som ett litet enmannatält). I baracken kommer jag att sätta upp en mindre ”puppa” eftersom den fungerar som myggnät. Malariasäsongen har ju inte riktigt kommit igång än men när den väl gör det vill inte jag vara utan ”puppan”.

Jag har gjort min andra eskort till en stad som heter Sheberghan. Tur och retur är det cirka 30 mil så det blev lite åka under dagen. Själva resan är inte speciellt spännande då hela turen kan sammanfattas i en enda lång raksträcka. Mycket sövande och mycket träsmak i baken.

Vi har också hjälpt till med att bärga en lastbil utanför campen. Den hade satt sig ordentligt men med två Patrior fick vi slutligen upp den, då fick vi också byledarens tacksamhet vilket är mycket bra eftersom de är våra grannar här nere.

Jag valde att gå ut och visa mig utan huvudbonad för att se hur de reagerade, och reaktionerna var desamma som tidigare. Mycket tittande men med respekt för att jag är soldat.

Det märks också att vintern är över och att folket börjar vakna både på gott och ont. Mer folk ute och mer liv och rörelse, men även mer fart på de människor som inte är helt vänligt inställda till saker och ting. Men så verkar det vara världen runt. Lugnt när det är vinter och mer aktivitet på sommaren när det är varmt och skönt.

För några dagar sedan hittades det till exempel en misstänkt IED här i Mazar. IED står för Improvised Explosive Device, detta är alltså sprängladdningar som utlöses antingen via tryck eller fjärrutlösning eller någon annan finurlig lösning för att orsaka så mycket skada som möjligt.

Trots hot och den anspänning som ligger på oss genom att vi vistas i en miljö som är farlig måste man komma ihåg att kunna slappna av ibland. Man får aktivera sig med det som finns till hands, läsa brev, lyssna på musik eller kanske vårda vagnen, en mycket givande sysselsättning.

Tidigare dagboksinlägg:

Ann-Charlotte Lyman