Sverige ett föredöme – tack vare Miljöpartiet

Replik om MUF:s attack på Miljöpartiet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att MUF:s Benjamin Dousa kritiserar Miljöpartiets klimatpolitik är uppseendeväckande, med tanke på vilken skada hans eget parti och förbund gör mot klimatet, skriver debattörerna i en replik.
Att MUF:s Benjamin Dousa kritiserar Miljöpartiets klimatpolitik är uppseendeväckande, med tanke på vilken skada hans eget parti och förbund gör mot klimatet, skriver debattörerna i en replik.

DEBATT. Benjamin Dousa skriver i Aftonbladet 27/3 att Miljöpartiet inte får igenom sin klimatpolitik i regering. Det är ett pinsamt angrepp från en moderat. Moderaterna slåss med näbbar och klor för att motverka en ambitiös klimatpolitik.

Tack vare MP är Sveriges klimatpolitik ett föredöme. Tankesmedjan Carbon Market Watch rankar Sveriges klimatpolitik som bäst i EU. Under Alliansens tid sjönk Sverige i flera rankningar, bland annat Carbon Action Networks.

Sedan 2014 har miljöbudgeten mer än fördubblats, vilket resulterat i viktiga klimatinvesteringar runt om i landet.

Moderaterna vill skära bort var tredje krona från miljöbudgeten, sänka koldioxidskatten och säger nej till flygskatten. MUF vill dessutom gå ännu längre än moderpartiet. I sin egen skuggbudget sänker MUF miljöskatterna med 38 miljarder kronor.

MUF vill ta miljöbovarna om ryggen och göra det billigare att släppa ut. Att Dousa kritiserar Miljöpartiets klimatpolitik är uppseendeväckande.

Av de moderata riksdagsledamöter som svarade på SvD:s enkät tidigare går alla rakt emot all seriös klimatforskning och påstår att vi kan flyga mer. När riksdagsledamoten Jan Ericsson uttrycker starka klimatförnekande tendenser är det tyst från partiledningen.

Moderaterna orkar inte ens försöka framstå som ett parti som tar klimatet på allvar.

Vi hade gärna gått ännu längre än regeringen. Klimatutmaningen är akut. Därför är det sorgligt att Moderaterna motverkar all klimatpolitik regeringen presenterar. Ulf Kristersson har bland annat lovat att ta bort flygskatten om han blir statsminister i höst och återigen göra flyget obeskattat.

Moderaterna bromsar en mer ambitiös politik och är ett allvarligt hot mot Sveriges roll som föregångsland.

Att MUF totalt ignorerar klimatfrågan och i stället bara angriper Miljöpartiet är pinsamt. Grön Ungdom och Miljöpartiet kommer alltid att kämpa för en ambitiös klimatpolitik. Det är tragiskt att MUF och Moderaterna istället motverkar klimatarbetet.


Hanna Lidström och Axel Hallberg, språkrör Grön Ungdom


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE