ÅSIKT

Kommunpolitiker: Låt mig snusa ifred, tack

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Min hälsa är min angelägenhet.

Ulf Ottosson.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Britta Flinkfeldt-Jansson säger i media att det är skamligt av mig att inte avstå snus när jag sitter i kommunfullmäktige. Enligt henne är jag ett dåligt föredöme.

Jag skulle vilja vända på steken. Det är skamligt av ett kommunalråd som ser sig själv som en förebild att inte respektera individens frihet och makt över sin egen kropp och hälsa.

Det är principiellt fel att politiker ska fatta beslut om vilka hälsoval jag ska göra. Jag menar att den individuella friheten att ta beslut runt sitt eget liv måste vara överordnat det socialdemokratiska kontrollsamhällets önskan att stöpa alla i samma form.

Jag är fullständigt på det klara att användandet av snus i förlängningen kan ha en negativ påverkan på min hälsa. Det finns massvis av andra faktorer som i teorin kan påverka mig negativt i framtiden – exempelvis övervikt.

Vi vet sedan tidigare att övervikt leder till sämre hälsa och är ett stort problem på många arbetsplatser. Vill Britta Flinkfeldt-Jansson och hennes socialdemokratiska vänner lagstifta bort även överviktiga på arbetsplatserna? Ska man förbjuda folk från att dricka läsk på arbetsplatsen? Eller äta energität lunchbuffé på sin favoritrestaurang? Det finns faktiskt ingen principiell skillnad gentemot ett snusförbud.

Överviktsproblemet har istället möts med insatser i form av friskvårdsbidrag, fysisk träning på arbetstid, gym på arbetsplatser och hälsosammare mat i arbetsplatsernas matsalar.

Är det inte då rimligt att kort och gott erbjuda snusare och rökare stöd och hjälp för att sluta med sitt tobaksbruk om de så önskar? Inte ens Britta diskuterar förbud mot övervikt, inte än i alla fall.

Sverige har tydligt markerat gentemot EU att snuset är vår nationella angelägenhet, senast i riksdagens socialutskott bara för några dagar sedan. I egenskap av centerpartist och därmed förespråkare för den individuella friheten vill jag nu göra en tydlig markering mot Arjeplogs kommunfullmäktige: min hälsa är min angelägenhet. Alla duktiga medarbetare i kommunen bör ha samma rätt. Därför kommer jag att motionera om att snusförbudet för anställda i kommunen ska upphävas.

Ulf Ottosson (C), Arjeplog

Snusare och kommunpolitiker