Livet är alltför kort för att fyllas med alkohol

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattörerna: Låt oss starta en folkrörelse av människor som gör annat än att dricka

Svenskar. På många sätt ett av världens mest fria folk. Men vad är frihet egentligen? För oss handlar frihet inte minst om att fylla våra liv med saker som skapar meningsfullhet – utanför det ekorrhjul som vi och många andra sitter fast i. Frustrationen över att inte ha energi och tid att räcka till är inte ovanligt för småbarnsföräldrar, singlar, par och andra.

Det är i det ljuset man kan reflektera över stunden när man ”unnar sig vardagslyx” genom ett glas vin, en öl eller en whisky. Varje vecka. Året om. Mitt i veckan. Helgerna.

För vi är ju värda det? Alkoholens roll som energi- och tidstjuv är nog större än vad vi tror. Den har en stor roll i våra liv och hämmar riktig frihet. Livet är för kort för att fyllas med – och begränsas av – alkohol.

Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat kraftigt sedan mitten på 1990-talet, och idag är 10-15 procent av männen och 5-10 procent av kvinnorna riskkonsumenter. Vi dricker för mycket helt enkelt. Vi kan fortsätta att rada upp varnande siffror och statistik men det leder ingen vart. Debatten om alkoholens roll i samhället fastnar alltid i ett eget ekorrhjul: larmrapporter, pekpinnar, dåligt samvete – och så fortsätter man ändå som förut. Det är dags att tänka mindre på vad alkoholen gör och mer på vad man kan göra utan alkoholen.

Vi har alla – på olika sätt – själva styrts av eller haft vänner och familjemedlemmar som har varit fast i alkoholnormens ekorrhjul. Det är en norm som tydligt talar om att det inte går att ha fredagsmys eller att koppla av efter jobbet eller en intensiv vecka utan att dricka alkohol. Det är genom att själv medvetandegöra sig om att vi alla påverkas starkt av denna norm som man kan bryta sig fri från den. För vi vet att vi mår bättre när friheten ter sig i busandet med barnen på lördagsmorgonen eller löprundan i sommarsolen istället för bakfyllans ohämmade försök att sabba allt vad god morgon kan innebära.

Men det är just detta som är utmaningen för oss alla i samhället: att skapa möjligheter för människor att göra andra val än att klassas som bib-mamman/-pappan eller en kroginventarie. Att skapa eller stimulera fler möjligheter för människor att göra saker som inte styrs av alkoholnormen är svårare än att använda pekpinnar eller skrämselpropaganda. Men det vore så otroligt mycket mer värdefullt. Livet är för kort för att fyllas med – och begränsas av – alkohol.

Nu krävs det en rejäl satsning för att skapa fler möjligheter för människor att göra val som gynnar vår frihet på fredagskvällar, lördagsmorgnar, lördagskvällar, söndagsmorgnar och andra tillfällen då vi begränsas av att vi dricker för mycket alkohol.

Det finns många saker som man bara kan göra eller som man gör bättre om man inte dricker alkohol: ha sex, gå på bio, umgås med sina barn, ta bilen efter after worken, köra ett rejält träningspass, läsa en bok, upptäcka nya upplevelser, och så vidare. Men man måste också kunna gå på krogen och fester, eller umgås med sin partner, vänner eller familj – även om man dricker annat är alkohol.

Det är de här sakerna – som verkligen kan betyda att vi fyller livet med något värdefullt, spännande och roligt – som den alkoholpolitiska debatten borde handla om.

Låt oss välja den sanna friheten. Låt oss medvetandegöra oss om hur vi kan bryta med alkoholnormen. Börja med att den här veckan – folknykterhetens vecka – ha fredagsmys utan bag-in-boxvinet, röj på krogen utan att supa, eller bjud ut kompisar eller familj på något roligt där ölen eller vinet inte får plats och upplevelsen är i fokus. Låt oss starta en ny folkrörelse av människor som visar att vi har roligt, festar, umgås och gör andra spännande saker än att dricka på helgerna, i veckorna, på semestrar och vid andra tillfällen. Det behöver inte betyda att alla ska bli nykterister på en gång. Men vi kan alla fundera över hur stor roll alkoholen spelar i våra liv och i samhället. Så skippa det dåliga samvetet, och gör det här för att få ett bättre, friare och mer meningsfullt liv.

Gudrun Schyman, talesperson Feministiskt initiativ

Marcus Birro, författare

Regina Lund, skådespelare

Christer Karlsson, förbundsordförande KRIS

Ellinor Eriksson, förbundssekreterare SSU

Kawa Zolfagary, författare och debattör

Publicerad: