Se upp Löfven, de gula västarna finns även här

Jonas Sjöstedt: Stora orättvisor i Januariavtalet slår mot de svagaste

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I jämtländska Bräcke får 0 procent del av de extra pengarna medan hela 16 procent får det i rika Danderyd. Regeringen är blind för orättvisorna. Det är precis sådan politik som blev den tändande gnistan för de gula västarnas protester i Frankrike, skriver Jonas Sjöstedt (V). Bilden är ett montage.
I jämtländska Bräcke får 0 procent del av de extra pengarna medan hela 16 procent får det i rika Danderyd. Regeringen är blind för orättvisorna. Det är precis sådan politik som blev den tändande gnistan för de gula västarnas protester i Frankrike, skriver Jonas Sjöstedt (V). Bilden är ett montage.

DEBATT. De barn som i dag är fem år, de har levt sina liv under de varmaste fem åren på jorden sedan mätningarna började. Hur långt ska det tillåtas gå innan vi gör det som krävs? Den frågan kommer avgöra mycket av hur livet blir för dessa femåringar.

Bland de 73 punkterna som S, MP, C och L kommit överens om finns en del som går åt rätt håll på klimatområdet. Men det är uppenbart att det är långt ifrån tillräckligt för att få ned utsläppen så som behövs. Och de stora orättvisor som finns i programmet riskerar direkt försvåra klimatomställningen.

Höjda skatter på sådant som förstör klimatet är bra. Sådana skatteförändringar är en naturlig del av den nödvändiga omställningen. Men det måste ske rättvist och det gör det inte i högeruppgörelsen mellan S, Mp, C och L. Där går den stora kompensationen istället till de allra rikaste. Så ser skattesänkningen ut som de just nu planerar.

Avskaffandet av värnskatten handlar om sex miljarder kronor som ska gå till de rikaste 5 procenten av befolkningen. Övriga 95 procent får ingenting alls av det. Här finns också en skriande geografisk skevhet. I jämtländska Bräcke får 0 procent del av de extra pengarna medan hela 16 procent får det i rika Danderyd. Regeringen är blind för orättvisorna.

Det är precis sådan politik som blev den tändande gnistan för de gula västarnas protester i Frankrike. När alla ska vara med och betala priset för klimatomställningen, men de rikaste samtidigt får generösa gåvor, då framstår klimatpolitiken som ett hot snarare än en lösning. Den klimatomställning som är nödvändig för att vi alla inte ska drabbas av klimatkrisen, den sågs i Frankrike plötsligt som en orättvisa.

Det är en farlig väg att gå. Man riskerar skicka människor rakt i famnen på de cyniska partier som inte vill lyfta ett finger för att rädda klimatet. Varför ska vi ge de krafterna en sådan present?

Vänsterpartiet vill att Sverige går en annan väg. Vi ska göra det som krävs för klimatet, inklusive höjda skatter på det som förstör. Det finns så mycket som behöver göras. Men samtidigt behöver vi göra livet bättre för vanligt folk. Istället för att ta bort värnskatten för de allra rikaste, borde pengarna användas till att förbättra sjukvården.

Massiva skattesänkningar för de rikaste leder dessutom till ökad konsumtion som ökar utsläppen ännu mer. De rikaste släpper redan ut mest och ska nu få möjlighet att öka det ytterligare. Att istället lägga pengarna på en bättre välfärd gör livet bättre för folk i allmänhet men har väldigt låga utsläpp. Välfärd och gemensam konsumtion är inte bara rättvisare, det är också klimatsmart.

Samma sak med arbetstidsförkortning. När samhället blir rikare kan vi använda det till mer fritid, istället för till sådant som förstör klimatet. Mer tid med familj och vänner gör livet bättre.

Klimatomställningen handlar inte om att ändra småsaker här och där, utan om att bygga om hela samhället. Det är alltifrån transporter och energisystem, till hur vi bor och ekonomin som helhet.

Ska vi lyckas få stöd för ett sådant jätteprojekt behöver det ske rättvist. Bara så kan vi få med oss tillräckligt många. Klimatpolitiken får aldrig uppfattas som något som mest drabbar vanligt folk, medan jättebolagen och de rika som står för de största utsläppen har råd att köra på som vanligt.

Man ska komma ihåg att även Sverige har sina gula västar. På landet är den gula reflexvästen ett självklart plagg under det mörka halvåret. Där gatlyktorna är glesa drar vi på oss dem när vi rastar hunden eller går hem från bussen. I städerna ses de mer sällan.

Jag vill att alla i Sverige känner att klimatomställningen är till för dem. Det ska gälla oavsett om man bor i stad eller land, om man tjänar mycket eller lite. Vi ska göra vad som krävs för klimatet och vi ska göra det rättvist. Vi gör det för dagens femåringar och för alla andra barns skull.


Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE