Mät värderingarna hos övriga svenskar också i så fall, regeringen
Julia Agha: Hur ska ni annars se om invandrare skiljer sig från majoritetssamhället?
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2024-10-15
DEBATT. Regeringen planerar att kartlägga invandrares värderingar. Det är oklart om man syftar på nyanlända eller invandrare i bredare definition.
Jag tycker inte att idén om att lyfta värderingar är fel. Men själva kartläggningen, som ska ligga till grund för integrationspolitiken framåt, riskerar att lämna fler frågetecken än svar.
I helgen slogs publikrekord på Tele2 Arena när Ant Wan, artist från Västerås och med ursprung i Syrien, intog scenen. Bland flera hits fick 40 899 fans även höra 26-åringen sjunga den osläppta låten “Albi” helt på arabiska.
Samma helg har ”Love is Blind Habibi” premiär och når plats fyra bland mest streamade serier på Netflix Sverige. I helgen försökte jag även boka bord på nyöppnade Kanon som serverar “smaker från Mellanöstern, Sydamerika och Medelhavet”. Det var lönlöst; det har varit fullbokat sedan de öppnade.
Medan det svenska samhället omfamnar denna mångkultur, fortsätter våra politiska makthavare att göra det motsatta.
Mångfald, som både präglar och berikar Sverige i dag, är uppenbarligen ingen högt ansedd värdering på Rosenbad.
I Sverige är vi stolta över vår liberala demokrati, och skryter ofta om vår syn på yttrandefrihet, jämställdhet, religionsfrihet, jämlikhet, pressfrihet och alla människors lika värde.
Men det är oerhört viktigt att upplevelsen av att leva i det svenska samhället går i linje med dessa värderingar. Annars blir de bara tomma ord.
Det finns en rutten kvinnosyn och homofobi bland vissa grupper i samhället, som aldrig bör accepteras. Men denna syn existerar inte endast bland invandrare
Nyanlända som kommer till Sverige och möts av rasistiska politiska förslag, som att förbjuda bilder på unga kvinnor i slöja i offentliga mediekanaler, känner troligen inte att religionsfrihet är en värdering som genomsyrar det svenska samhället.
Eller när statsministern menar att spridning av antisemitisk propaganda är värre än antimuslimsk propaganda. Är inte alla människor lika mycket värda i Ulf Kristerssons Sverige?
Jag är glad över att värderingar lyfts upp i samhällsdebatten. Det är ett steg i positiv riktning, förhoppningsvis bort från mer obehagliga jämförelser mellan religiösa eller etniska grupper.
När vi på Alkompis ställde en fråga till våra läsare om hbtqi-utbildning i skolan var det 47 procent som svarade att det borde tas bort från skolan helt. Jag har också tappat räkningen över hur många gånger jag hört personer födda i Sverige mena att svenska skolan ”har gått för långt i hbtqi-normaliseringen”.
Detta är en åsikt, som går i strid med våra liberala demokratiska värderingar, som finns brett i samhället.
Det finns en rutten kvinnosyn och homofobi bland vissa grupper i samhället, som aldrig bör accepteras. Men denna syn existerar inte endast bland invandrare. Därtill är inte invandrare, eller nyanlända, att betrakta som en enskild grupp med identiska egenskaper.
Dessutom finns det redan forskning på migrantgruppers värderingar i Sverige. Henrik Ekengren Oscarsson, Professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet, uppmärksammade i helgen sina följare på X om studier från Migrant World Value Survey såväl som European Values Study.
Hur ska man ens kunna säga att denna grupps värderingar skiljer sig från majoritetssamhället, om man inte samtidigt också mäter majoritetssamhällets värderingar? Det är därför oklart precis vad Regeringen ämnar att kartlägga, och vad man sedan ska göra med resultaten. Är detta endast plakatpolitik?
Julia Agha, vd Alkompis, Sveriges nyhetskanal på arabiska
Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.