Debatt

Skyll inte våldet på oss som använder cannabis

Replik från Liam Murray om att straffa ”partyknarkarna” för gängmorden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förstår inte Ann Törnkvist att om cannabis fått säljas lagligt i särskilda butiker, så hade merparten av Sveriges cannabiskonsumenter gjort sina inköp där i stället för att handla av kriminella? Replik från cannabiskonsumenten Liam Murray.

Foto: PRIVAT

DEBATT

REPLIK. Jag delar Ann Törnkvists förfäran över allt våld som går att koppla till den kriminaliserade försäljningen av cannabis. Men i stället för att skylla våldet på Sveriges cannabiskonsumenter borde hon tänka ett steg längre och lägga skulden för våldet där den verkligen hör hemma: På den svenska narkotikapolitiken och alla som försvarar den.

Förstår inte Ann Törnkvist att om cannabis fått säljas lagligt i särskilda butiker, så hade merparten av Sveriges cannabiskonsumenter gjort sina inköp där i stället för att handla av kriminella?

Att Ann Törnkvist påpekar sambandet mellan cannabiskonsumtion och gängvåld och sen anklagar Sveriges cannabiskonsumenter för att inte förstå orsak och verkan är högst ironiskt. Det är snarare Ann Törnkvist själv som inte verkar förstå orsak och verkan.

För vad sägs om denna orsak och verkan, Ann Törnkvist: När man förbjuder en populär vara så leder det till att kriminella tar över försäljningen. Alla de fruktansvärda brotten du refererar till, är konsekvenser av dagens narkotikapolitik.

Om det är någon grupp av människor som borde åtalas för medhjälp till mord är det snarare den gruppen av människor som motarbetar en legalisering. Det är nämligen den nolltoleranspolitik som drogmotståndarna förespråkar som är roten till det våld vi ser i dag.

Att som Ann Törnkvist försöka minska efterfrågan på cannabis genom att ge cannabiskonsumenter dåligt samvete är dömt att misslyckas. Efterfrågan på cannabis kommer sannolikt snarare fortsätta öka i takt med att drogen blir alltmer normaliserad och laglig i fler länder och stater.

I stället för att lägga energi på att försöka ge Sveriges cannabiskonsumenter dåligt samvete borde Ann Törnkvist lägga sin energi på att argumentera för en legalisering. Även om det känns orealistiskt i dagsläget att Sverige skulle legalisera cannabis, är det ännu mera orealistiskt att tro att efterfrågan på drogen någonsin kommer att försvinna.

Som det kända skämtet lyder: Kriget mot knarket är över – och knarket vann.


Liam Murray, cannabiskonsument, Malmö


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kampen mot gängvåldet

LÄS VIDARE

DEBATT Åtala partyknarkarna för medhjälp till mord

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen mot gängvåldet

Narkotikapolitik

Cannabis

Narkotika

Mord