ÅSIKT

Förbjud fyrverkerier – för våra djurs skull

Debattören: Roa er i stället med stickning, lego, snöbollskrig – bara det inte skadar oss

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Låt arrangörer så som kommun, bostadsrätter och föreningar kunna ansöka om att, med hjälp av utbildad och legitimerad pyrotekniker, få skjuta ett fyrverkeriarrangemang vid tolvslaget, skriver Ylva Berggren, här med hunden Zuko.
DEBATT

DEBATT. Pang! Zuko sätter sig ner, tittar förtvivlat om sig och letar efter ljudet. Klockan är långt efter midnatt, och det är flera dagar kvar till nyår. 

Han vet inte vad det var. Inte om det kommer tillbaka. Han vet inte om det är farligt.

Pang!

Han gnyr, letar reda på mig som sitter på toa med sömniga ögon och nattlinnet på sned. Han kryper in mellan mina ben och toastolen. Gnyr igen och tittar uppgivet på mig.

Han ser inte vad vi ser, han har inte samma tidsuppfattning som oss och vet inte att det alltid smäller så här års.

Människor pratar om hur man ska skotträna djuren, och att det är ägarnas fel att djuren är rädda. Men vi kan inte påverka alla djur.

En del djur blir rädda om en blomma tittar snett på dem. Sluta skuldbelägga djuren för sina naturliga instinkter. Instinkter som säger att man måste fly om någon skjuter. Speciellt hos de vilda djur som vi inte har någon som helst påverkan på.

Självklart är det bra att träna husdjuren till att klara smällar, men vi behöver sätta gränser!

Posttraumatisk stressyndrom är vanligt bland flyktingar och utsatta för bombningarna eller skottlossningar. Det betyder att de återupplever en traumatiserande händelse, så som när de var på semester och orten blev bombad, när de var med om ett beväpnat rån eller när de överlevde ett krig som varken du eller jag någonsin behöver oroa oss för.

Jag skulle vilja förbjuda försäljning till och användning av fyrverkerier hos privatpersoner. I stället skall arrangörer så som kommun, bostadsrätter och föreningar kunna ansöka om att, med hjälp av utbildad och legitimerad pyrotekniker, få skjuta ett fyrverkeriarrangemang vid tolvslaget.

Vackert, säkert och storslaget. Inga fler husbränder eller skållade ansikten på grund av att en onykter pyroman ska få ha lite roligt. Större chans att förbereda djuren, och snabbt kunna återgå till vardagen.

Det skapar arbetsmöjligheter, trygghet och minskar olyckor.

Dessutom slipper vi fler smällar under promenaden den 24 januari eller 15 december. Slipper att vakna mitt i natten av att det brakar loss precis utanför fönstret, långt innan nyårsafton.

Vill ni ha kul kan jag rekommendera stickning, lego, berg-och-dalbanor, filmer, pyssel, matlagning, gym, snöbollskrig eller vad fan som helst som inte skadar våra djur och medmänniskor.

Jag har hört många argumentera om att det bara skulle bli mer attraktivt om man förbjöd det, men det skulle det inte om det faktiskt innebar konsekvenser att bryta mot lagarna om fyrverkerier.

Om man kan skicka ut hela insatsstyrkan för att två personer tagit droger så skall vi nog kunna få bukt med olagliga fyrverkerier. Det största problemet är att det är så pass accepterat att smälla raketer när som, vilket gör att grannar och vittnen inte rapportera det. “Äh, vad ska polisen göra åt det” ska inte vara den första kommentaren man får när man pratar om problemet.


Ylva Berggren, 22 år, fotograf och bildbehandlare. Matte till hunden Zuko och katten Zoey.


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pyroteknik

Husdjur

Hundar