ÅSIKT

Barn ska inte värderas av föräldrars plånbok

Replik i frågan om att behovspröva barnbidraget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Behovsprövning är fel väg att gå. Barns möjligheter får aldrig bli vissa barns privilegium, skriver Anders Österberg, Unga Örnar.
DEBATT

REPLIK. Kicki Bovin Wretman gör en klok analys av barnbidraget ur ett föräldraperspektiv. Det är bra att vi diskuterar de system som byggdes upp för flera decennier sedan. Fungerar de fortfarande som det var tänkt?

Unga Örnar är en av de organisationer som applåderar åt barnbidragets höjning. Det var tio år sedan det höjdes samtidigt som priserna stigit. Barnbidraget är därför en viktig prioritering för barns jämlikhet.

I Sverige ska det nämligen inte spela någon roll vilka dina föräldrar är. Deras utbildning eller storlek på plånboken ska inte avgöra barnets möjligheter att uppnå sina drömmar och skapa sig en bra framtid. Att ge varenda barn samma summa är därför viktigt. Annars gör vi just det som vi inte vill att andra ska göra - värderar barnen utifrån deras föräldrar.

Behovsprövning är därför fel väg att gå. Barns möjligheter får aldrig bli vissa barns privilegium. Även gratis medicin, avgiftsfri skola och tandläkarbesök möjliggörs via dagens välfärdssystem. Kostnader som rikare föräldrar givetvis skulle kunna betala. Om barnens skyddsnät behovsprövas utifrån föräldrarnas inkomstläge sätter vi hela välfärden ur balans och riskerar att skapa ett system där barns rättigheter blir valbara.

Jag vill tacka för att Wretman lyfter frågan och får oss att tänka till om de gamla systemen fortfarande fungerar som de ska. Och framförallt vill jag tacka regeringen för förslaget om ett ökat barnbidrag och därmed en ökad jämlikhet, för alla barn.


Anders Österberg, ordförande Unga Örnars Riksförbund och riksdagsledamot för Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

DEBATT. Barnbidraget höjs med 200 kronor 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM