Er miljöpolitik är ett klimatsvek

Replik från MP om SD och miljön

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

MP:s Stina Bergström svarar Martin Kinnunen, SD.
MP:s Stina Bergström svarar Martin Kinnunen, SD.

REPLIK. Martin Kinnunen (SD) skriver att deras klimat- och miljöpolitik inte skiljer sig från den borgerliga oppositionen.

Det är helt riktigt att Sverigedemokraterna delar sin nedskärningsiver på klimat- och miljöområdet med den borgerliga oppositionen. Men därefter haltar argumentationen.

Sverige tjänar på att ha ledartröjan i omställningsarbetet, därför är SD:s klimat- och miljöpolitik både ansvarslös och skadlig för Sverige.

Som enda parti i Sveriges riksdag röstade SD mot Parisavtalet som förbinder världens länder till konkret handling för att stoppa klimatförändringarna. Detta samtidigt som vi ser smältande isar och ökande temperaturer på en rekordnivå.

SD:s vurm för dyr och osäker kärnkraft istället för förnybar energi från sol- och vindkraft är obegriplig. Sverige ska bli ledande och visa vägen med ett 100 procent förnybart energisystem, det gynnar både jobben och klimatet.

SD vill sätta käppar i hjulen för omställningsarbetet i kommunerna genom att skära bort regeringens Klimatkliv. Trots att det bidrar till utsläppsminskningar på 442 000 ton per år.

SD vill sänka bensinskatten, och därigenom förlänga det oljeberoende Sverige går i bräschen för att bryta. Det finns en enorm potential för Sverige att bli ledande i förnybara bränslen, men då krävs mod att använda ekonomiska styrmedel.

Sverigedemokraterna saknar både svar på framtidens utmaningar och en trovärdig klimat- och miljöpolitik, att de har det gemensamt med andra gör det inte mindre allvarligt. Det är ett klimatsvek som skulle drabba både Sverige och världen när den gröna omställningen är mer brådskande än någonsin.


Stina Bergström, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: