ÅSIKT

Vi kom överens – men strejkfaran inte över

Replik från Almega om förhandlingarna med Seko

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Vi vill fortsätta komma överens med våra fackliga motparter i konstruktiv anda, skriver Anna-Karin Hatt, vd Almega.

REPLIK. Jag har förståelse för att det i avtalsrörelser ibland kan bli hårda ordväxlingar och upprörda känslor. Men vi behöver, både i förhandlingsrummen och offentligt, anstränga oss så långt vi kan för att inte fastna i anklagelser och beskyllningar, utan i stället fokusera på det konflikterna handlar om i sak och försöka hitta konstruktiva lösningar på dem.

Därför är vi inom Almega Tjänsteförbunden väldigt nöjda med att vi och Seko i torsdags kom överens om ett nytt kollektivavtal för Spårtrafikbranschen och deras medarbetare efter mycket konstruktiva förhandlingar.

Men strejkfaran är långt ifrån över. Fortfarande ligger ett omfattande strejkvarsel mot området Järnvägsinfrastruktur, som kan bryta ut nästa vecka och som skulle kunna få stora konsekvenser på både person- och godstågtrafiken.

Konfliktfrågan i förhandlingarna handlar om att Seko i förhandlingarna i praktiken krävt att få vetorätt mot in- och uthyrning på avtalsområdet, vilket i praktiken skulle ge dem ett veto mot vissa företags möjligheter att över huvud taget bedriva verksamhet på området. 

Det är förstås ett orimligt krav, som vi aldrig kan acceptera. Däremot har vi tydligt signalerat att vi är beredda att diskutera villkoren för in- och uthyrning på avtalsområdet järnvägsinfrastruktur, om det är det Seko vill.

Med torsdagens överenskommelse på Spårtrafikens område i färskt minne, utgår jag från att Seko nu är inriktade på att förhandla på samma kloka och konstruktiva sätt som ledde fram till en lösning inom Spårtrafiken. Vi är beredda att förhandla om mycket, men också detta avtal måste respektera märkets 6,5 procent på tre år.

Att i konstruktiv anda förhandla och teckna kollektivavtal är vardag för oss, med våra totalt 160 kollektivavtal. Redan nu har vi tecknat 36 nya kollektivavtal. Det är fler än någon annan arbetsgivarorganisation gjort. 33 av dem har vi tecknat helt utan konflikt. Samtliga 36 ligger inom märket.

Vi vill fortsätta komma överens med våra fackliga motparter i konstruktiv anda. Om också facken har den utgångspunkten kommer vi kunna lösa de återstående förhandlingarna och de nu aktuella konflikterna, utan att kostsamma och skadliga strejker behöver bryta ut.


Anna-Karin Hatt, vd, Almega


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Seko

Almega