Debatt

Vårt samhälle är i krig med terrorismen

Ebba Busch Thor: Varje dåd är en kalkylerad aktion för att orsaka maximal död och skada

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ebba Busch Thor (KD) skriver efter det senaste terrordådet i London: ”Varje terrordåd är en kalkylerad aktion av en eller flera personer som syftar till att orsaka maximal död och skada mot oskyldiga offer. Det är intelligent offervillig ondska vi möter. Inte vettlöshet.”
Ebba Busch Thor (KD) skriver efter det senaste terrordådet i London: ”Varje terrordåd är en kalkylerad aktion av en eller flera personer som syftar till att orsaka maximal död och skada mot oskyldiga offer. Det är intelligent offervillig ondska vi möter. Inte vettlöshet.”

DEBATT

DEBATT. Runt om i vår värld, senast i går i London och bara två veckor sedan i Manchester, sker terrordåd.

Vårt sätt att leva på, vår frihet, vårt öppna samhälle hotas. Och då räcker inte bara ord, det krävs också handling.

På regeringens hemsida ligger ett uttalande från statsminister Stefan Löfven angående terrordådet i Manchester. Dådet kallas ”vettlöst” av statsministern.

Statsministerns ordval är symptomatiskt för en typ av reaktion på den rad av terrordåd som vi fått uppleva under en längre tid. Men terrordåden är inte vettlösa i den meningen att de är utan vett eller förstånd. Varje terrordåd är en kalkylerad aktion av en eller flera personer som syftar till att orsaka maximal död och skada mot oskyldiga offer. Det är intelligent offervillig ondska vi möter. Inte vettlöshet.

Svenska Dagbladets utrikesreporter Therese Larsson Hultin går i en artikel om dådet i Manchester ett steg längre. Hon avslutar sin artikel ”Låt oss i stället hoppas att även förövarna inser att det gått för långt. För det räcker nu”.

Den organisation som i tre-fyra år ägnat sig åt våldtäkter mot barn, tortyr mot barn, halshuggit barn och tvingat barn halshugga andra barn ska alltså nu komma till insikt om att sprängdåd på en konsert för mestadels barn och unga i Manchester är att gå för långt. Det är en så naiv inställning att det är svårt att förstå att uppfattningen ens finns.

Det är precis tvärtom. IS och deras efterföljares mål är att ständigt gå över gränsen och på vidrigast tänkbara sätt angripa vårt samhälle och maximera antalet dödsoffer. För att lyckas krävs planering, kunskap och oftast att en eller flera är beredd att dö för sin sak.

Vårt samhälle ska naturligtvis möta varje terrordåd med solidaritet med de drabbade, anhöriga till dödsoffer, deras stad och deras land.

Men att varje gång terrorn slår till, och det börjar bli många gånger nu, repetera att det öppna samhället ska fortsätta som vanligt är ohållbart. Det behövs mer än solidaritet, hashtaggar, facebookstatusar och andra symbolhandlingar. De gör att vi kommer samman och känslomässigt kan hantera det svåra och onda för en stund men det stoppar inte nya dåd.

Efter sorg. Efter solidaritet med våra medmänniskor. Efter dåd efter dåd så behöver vi våga låta vår avsky för terrorn vara tillräcklig för att komma samman och försöka stoppa den.

Vårt öppna samhälle befinner sig i ett lågintensivt krigstillstånd med terrorismen. Ibland representeras den av vänsterextrema ideologier och ibland högerextrema. Sedan flera år tillbaka är det övervägande den våldsbejakande islamismen som är ansvarig för terrorn.

Metoderna varierar med polisens och säkerhetstjänsternas förmåga att möta hoten.

På 1970-talet kapade terrorister gärna passagerarflygplan. Samhället mötte det hotet med ökad säkerhet på flygplatserna och många länders säkerhetsstyrkor lärde sig att storma kapade flygplan och oskadliggöra kaparna. Kapningarna blev färre.

En annan form av terrorism från extremvänstern för 40 år sen var att kidnappa och mörda politiker och företagare. Kidnappningarna och morden mot Aldo Moro och Hanns Martin Schleyer är kända exempel. Samhället mötte det hotet bland annat genom att förstärka personskyddet runt personer med en hotbild. Den sortens kidnappningar är numera klart färre i vår del av världen.

För närvarande är terroristernas metod skjutningar och bombdåd på offentliga platser med mycket folk och att köra in i folksamlingar med kapade lastbilar. Samhället måste avsätta resurser så att polis och säkerhetstjänst ska kunna göra dessa terrordåd svårare att genomföra på samma vis som samhället mötte tidigare terrorhot med motåtgärder.

Konkret vill Kristdemokraterna utrusta 4000 poliser med hjälmar, skyddsväst och förstärkningsvapen så att terroristerna vet att man alltid kommer att möta hårt motstånd. Kristdemokraterna kräver också den största ökningen av antalet poliser till 30 000 poliser ute i vårt samhälle senast 2025.

Övervakningen av personer som fått ett utvisningsbeslut måste bli bättre genom fler förvarsplatser och att kunna sätta fotboja på personer som utgör en risk.

Betydligt mer måste göras för att bekämpa idéerna bakom terrorismen och särskilt den våldsbejakande islamismen. Kristdemokraterna avsätter 10 miljoner kronor till Forum för levande historia som ska kunna informera om den våldsbejakande islamismen.

Priset för att delta i terrororganisationer och planera terrordåd måste också öka. Kristdemokraterna vill att de som strider för IS ska kunna dömas för landsförräderi och få livstids fängelse.

De som ligger i farozonen för radikala islamistiska budskap också inse att den ideologin inte har något att ge dem.

I den delen är det viktigt att samhället kan visa att för dem som ställer upp på vårt samhälles grundvärderingar och vill bidra finns det möjlighet till en framtid med jobb och självförverkligande.

Terroristerna är inte vettlösa. De agerar snarare kalkylerat utifrån en vettlös ideologi. De kommer inte att övertygas om sina fel genom våra solidaritetsyttringar. De måste snarare inse att vårt samhälle är fast beslutet att möta deras hot resolut.

Ebba Busch Thor, partiledare (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Terrorattacken vid London Bridge

LÄS VIDARE

DEBATT. Stockholm böjer sig inte för fega mördare

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken vid London Bridge

Terrorism

Kristdemokraterna

Dådet i Manchester

Ebba Busch

Stefan Löfven

Forum för levande historia