Sverige förtjänar en bättre klimatpolitik

Slutreplik från M om regeringen och klimatfrågan

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Regeringens klimatpolitik är inte tillräckligt bra. Sverige och klimatet förtjänar en ny resultatinriktad klimatpolitik för ett nytt decennium, skriver Louise Meijer.

SLUTREPLIK. Socialdemokraterna har aldrig skyggat för en utmaning, skriver deras företrädare i en replik till mig.

Däremot verkar de skygga för sin egen regerings ansvar för den förda klimatpolitiken, som är otillräcklig för att Sverige ska nå målet om nettonollutsläpp senast år 2045.

Socialdemokraterna påstår att Moderaterna skär i klimatbudgeten. Det är helt felaktigt, faktum är att vi lägger mer pengar än regeringen gör på klimatet. Men ännu viktigare är det att vi gör andra och bättre prioriteringar än regeringen.

Socialdemokraterna lyfter fram sin satsning på Klimatklivet. Det är en åtgärd som har fått kraftig kritik från regeringens egna expertmyndigheter för att vara ineffektiv och ge stöd till åtgärder som ändå hade genomförts utan stödet.

Trots detta nästan fördubblar regeringen stödet till två miljarder kronor år 2020. Det är dålig klimatpolitik.

För att minska utsläppen satsar Moderaterna i stället på en snabb omställning av samhället genom en omfattande elektrifiering av vägtransporterna, tillsammans med stöd till industrier som investerar i tekniker som minskar eller helt eliminerar utsläppen.

Vi satsar dessutom på effektiva och resultatinriktade åtgärder i EU och globalt för att hjälpa andra länder att minska sina utsläpp.

Klimatfrågan är en av vår tids viktigaste frågor. Vi har bara tid och råd att vidta åtgärder som gör allra störst skillnad. Regeringens klimatpolitik är inte tillräckligt bra. Sverige och klimatet förtjänar en ny resultatinriktad klimatpolitik för ett nytt decennium.


Louise Meijer, miljö- och klimatpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: