Regeringens satsning på de äldre är en bluff

Replik från KD om budgeten och äldrevården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När regeringen nu stryker viktiga satsningar för att förbättra äldreomsorgen försöker Socialministern förminska dem genom att kalla dem ”projektmedel” och ”små symbolsatsningar”, skriver Jakob Forssmed.
När regeringen nu stryker viktiga satsningar för att förbättra äldreomsorgen försöker Socialministern förminska dem genom att kalla dem ”projektmedel” och ”små symbolsatsningar”, skriver Jakob Forssmed.

REPLIK. Socialminister Lena Hallengren kämpar hårt för att förminska betydelsen av de nedskärningar regeringen nu gör på äldreomsorgen, bland annat genom att klaga på de skattesänkningar vi och Moderaterna genomförde.

Låt mig först påminna ministern om att 5,2 miljarder gick till att sänka skatten för alla pensionärer, medan regeringens plan var att endast sänka skatten för pensionärer med högre pensioner. Var det fel?

Hon ondgör sig också över att vi lät den tillfälliga satsning som hennes egen regering ville skulle löpa ut 2018 faktiskt får göra det, i stället tillförde vi 5 miljarder i generella tillskott till kommunsektorn.

När regeringen nu stryker viktiga satsningar för att förbättra äldreomsorgen försöker socialministern förminska dem genom att kalla dem ”projektmedel” och ”små symbolsatsningar”.

Vad handlar det då om? Jo, resurser för att öka det sociala innehållet inom äldreomsorgen och få fram fler trygghetsboenden, vilket är angeläget då många äldre i dag lever i ofrivillig ensamhet i väntan på en äldreboendeplats. Denna brist på gemenskap leder till fysisk sjukdom och stort lidande för den enskilde.

Nästa ”symbolsatsning” som regeringen skär bort syftar till att med metodutveckling, utbildning av schemaläggare och spridning av goda exempel kring god personalkontinuitet göra något åt en situation där äldre i snitt får möta 15 olika personal under en 14-dagarsperiod och där usla arbetsscheman bidrar till att en stor del av personalen inom äldreomsorgen upplever psykisk ansträngning.

Slutligen, de 800 miljoner som Socialministern stoltserar med att regeringen nu i vårbudgeten satsar på de äldre kan inte sägas vara något annat än en bluff.

Detta är medel som vi och M tillförde i budgeten redan i höstas – det regeringen nu gör är att satsa samma pengar inom samma anslag och sätta en ny rubrik. Och samtidigt göra dem mindre verkningsfulla.

Vi har tidigare uttryckt oro för att det inte finns något januariparti som värnar de äldre. Är nedskärningar det bästa Socialdemokraterna kan prestera så visade sig vår oro tyvärr befogad.


Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson Kristdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE