Befria hemtjänsten från skandalföretagen

V-politiker: Vi kan inte tysta låta det bisarra fusket med skattepengar fortsätta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är bisarrt att det offentliga tvingas polisanmäla privata utförare som vunnit offentliga upphandlingar för att bedriva verksamhet som finansieras av våra skattepengar. Vi kan inte sitta tysta när styrande högerpolitiker ser mellan fingrarna och låter fusket fortgå, skriver fem V-politiker.
Det är bisarrt att det offentliga tvingas polisanmäla privata utförare som vunnit offentliga upphandlingar för att bedriva verksamhet som finansieras av våra skattepengar. Vi kan inte sitta tysta när styrande högerpolitiker ser mellan fingrarna och låter fusket fortgå, skriver fem V-politiker.

DEBATT. Att högern vurmar för valfrihet är ingen nyhet, men det kommer till ett högt pris. Vinstjagande privata bolag har utnyttjat chansen att etablera sig i välfärdssektorn, inte minst inom hemtjänsten.

Alltför ofta fuskas det på de äldres bekostnad. I våra kommuner ser vi flera exempel på att de äldre inte får de insatser de har rätt till. De bollas mellan olika utövare när en efter en försvinner på grund av fusk. Personer som har bidragit till samhället i alla år ska kunna lita på att välfärden tar hand om dem när de blir gamla.

Vi ser också hur de anställda utnyttjas på ett cyniskt sätt av dessa oseriösa företag som inte följer reglerna för kollektivavtal, eller inte ens har kollektivavtal. Detta påverkar de anställdas lön, de får inte betalt för restid som ingår i jobbet och de saknar ofta självklara saker såsom arbetskläder. Samtidigt fuskar företagen med tidsrapporteringen för att få mer pengar av kommunerna.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) presenterade i slutet av 2019 en granskning av 150 hemtjänstföretag som ledde till att 14 av dem förlorade tillståndet.

Nära en tiondel av företagen visade sig alltså ha så allvarliga brister i verksamheten att de förbjöds att bedriva hemtjänstverksamhet.

Det handlar inte om enstaka fall, utan om ett systemfel som de blå (eller i vissa fall blågröna) styrande politikerna inte agerat tillräckligt kraftigt för att stoppa.

Inspektionen för vård och omsorg meddelade i början av februari att skandalföretaget Enklare vardag blir av med sitt tillstånd. I mars 2019 avslöjades att de betalat sina anställda för färre timmar än de har arbetat och samtidigt låtit de anställda arbeta mer än tillåtet. Vd:n har dessutom erbjudit kunder pengar för att få dem att välja företaget.

Fem av sju kommuner agerade till sist på olika sätt – genom att bryta avtalet, ge varningar eller polisanmäla. Solna och Lidingö valde dock att låta de fortsätta verka, oegentligheterna till trots.

För bara några veckor sedan valde Sollentuna och Upplands Väsby kommun att polisanmäla Ideal vård och service för fusk med tidsrapportering.

I höstas polisanmälde Stockholms stad Hedaz omsorg för bedrägeri. De äldre hade inte fått den omsorg de har rätt till, samtidigt som företaget tog för mycket betalt av staden.

Det är bisarrt att vi har hamnat i ett läge där det offentliga tvingas polisanmäla privata utförare som vunnit offentliga upphandlingar för att bedriva verksamhet som finansieras av våra skattepengar.

Vi som står bakom den här texten har sett misskötseln i våra kommuner. Vi kan inte sitta tysta när styrande högerpolitiker ser mellan fingrarna och låter fusket fortgå.

Vänsterpartiet är det enda parti som har förslagen för att sätta stopp för fusket. På kommunal nivå måste det finnas en nolltolerans mot oseriösa företag och stränga avtal som kan hävas snabbt vid misskötsel.

En början är att avskaffa Lagen om valfrihet, LOV, och i stället låta kommunen vara huvudman. Utöver det kan kommunerna upphandla ett fåtal utförare för att tillgodose behovet av flerspråkiga utförare. På så sätt kan kontrollen bli mer effektiv och fusk stävjas.

Vi vill se ett slut på vinstjakten i välfärden. Våra skattepengar ska användas i välfärden och inte hamna i chefernas fickor som privat vinst. Det är dags att stoppa skandalföretagen i hemtjänsten – för våra äldres skull.


Ulla Andersson, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet
Sandra Lindström, oppositionsråd Vänsterpartiet Solna
Bo Leinerdal, oppositionsråd Vänsterpartiet Järfälla
Anders Rosén, gruppledare Vänsterpartiet Upplands Väsby
Amanda Sandholm, ordförande Vänsterpartiet Nacka och kommunpolitiker


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE