Vi ska ta tag i fusket och värna systemet

Replik från Centerpartiet om arbetskraftsinvandringen till Moderaterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att komma åt fusket genom att ta bort möjligheten till såkallat spårbyte är inte rätt väg framåt. Det finns andra bättre sätt. Att helt ta bort möjligheten straffar de personer som redan jobbar och betalarskatt i Sverige, skriver  Jonny Cato (C) i en replik till Moderaterna.
Att komma åt fusket genom att ta bort möjligheten till såkallat spårbyte är inte rätt väg framåt. Det finns andra bättre sätt. Att helt ta bort möjligheten straffar de personer som redan jobbar och betalarskatt i Sverige, skriver Jonny Cato (C) i en replik till Moderaterna.

Maria Malmberg Stengard (M) kallar utredningsdirektiven för en ”urvattnad kompromiss” där varken
kompetensutvisningarna eller fusket åtgärdas. Detta är rena felaktigheter.

Det finns ett brett stöd i riksdagen för att lösa problematiken med kompetensutvisningarna. Centerpartiet har länge drivit på för att få till en lösning. Därför såg vi också till att få med det i
Januariavtalet.

Sedan kompetensutvisningsproblematiken uppdagades för några år sedan har olika lösningar föreslagits. Samtidigt har domstolarnas praxis ändrats. Det är viktigt att problemet ses över på rätt sätt. För att hitta lösningen på problemen behövs en bred översyn precis som direktiven är formulerade.

När det kommer till fusket kan vi, precis som Malmberg Stenberg påpekar, inte blunda för att det
finns allvarliga problem med missbruk av reglerna och att arbetskraftsinvandrare utnyttjas, med låga löner och dåliga arbetsvillkor.

Det finns därför en enighet i riksdagen att ta tag i problemen och hitta lösningar. Det är viktigt att värna dagens system men samtidigt måste vi lösa de problem som finns. Och det är precis vad vi gör nu i utredningen.

Att komma åt fusket genom att ta bort möjligheten till såkallat spårbyte är inte rätt väg framåt. Det finns andra bättre sätt. Att helt ta bort möjligheten straffar de personer som redan jobbar och betalarskatt i Sverige.


Jonny Cato, Migrationspolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE