ÅSIKT

Din feminism håller inte, Ebba Busch Thor

LUF: I en alliansregering måste jämställdhetsministern vara en liberal

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
DEBATT

DEBATT. Kristdemokraterna har meddelat att de gör anspråk på jämställdhetsministerposten och deras partiledare vill se en ny sorts feminism.

Ebba Busch Thors har under valrörelsen gått till angrepp mot genusflum och radikalfeminism. Hon målar upp en bild av förskolepersonal som ska agera som politiskt korrekta prussiluskor som med genuspedagogik tar leksaksbilar från pojkar och att kvinnor offras på radikalfeminismens altare genom att hetsas tillbaka till arbetsmarknaden.

Problemet är att den bilden inte stämmer, eller så ser Ebba Busch Thor bara vad hon vill se. Det är effektfullt att göra en halmdocka av jämställdhetsreformer och kalla det genusflum och radikalfeminism. Så fort man nämner begreppen tänker de flesta på ett gäng arga kvinnor som skriker att de hatar alla män medan de bränner upp sin BH.

Men det här handlar inte om radikalfeminism. Det handlar om är att barn ska ha möjlighet att utforska sin personlighet och känna att de kan vara som de själva vill, utan att begränsas av traditionella könsroller. Kvinnor ska heller inte hamna i kvinnofällor som skapar distans från arbetsmarknaden och i slutändan ger sämre lön.

Feminism innebär vetskapen om att kvinnor är underordnade män och att man vi göra någonting för att motverka det. Precis där faller Ebbas Busch Thors feminism, hon vill inte göra någonting alls.

Löneskillnader som skapats av normer och diskriminering ska kvarstå, i stället ska man återinföra vårdnadsbidraget och slopa de öronmärkta dagarna i föräldraförsäkringen. Det är samma gamla bakåtsträvande reformer som Kristdemokraterna har drivit i alla år. Vi kan därför inte ha en jämställdhetsminister från ett parti som inte på allvar vill ta itu med de strukturer och normer som skapar ett ojämlikt Sverige.

Liberalerna och Kristdemokraterna kommer från olika ideologier och det är därför helt naturligt att man har olika ståndpunkter inom jämställdhet. Vi är överens om att det måste bli lönsammare att utbilda sig och jobba, även inom kvinnodominerade yrken, det behövs ökade krafttag för att motverka hedersförtrycket och att det privata företagandet inom välfärdssektor har stärkt kvinnors position på arbetsmarknaden.

Men Ebba Busch Thors “nya feminism” saknar både ambitioner och trovärdighet eftersom den till och med hade försämrat kvinnors ställning i samhället. Hon slåss mot väderkvarnar när hon går till angrepp mot problem som inte finns.

Vi liberaler har tagit feministiska initiativ i över 100 år. Vi har varit med och genomfört bland annat kvinnlig rösträtt, tagit bort sambeskattningen, säkrat rätten till abort och införandet av föräldraförsäkringen. Vi vill nu fortsätta med att ta fler steg mot en jämt fördelad föräldraförsäkring. Vi vill jobba vidare med jämställdhetsperspektiv på undervisningen i förskola och skola och vi vill höja löner i kvinnodominerade yrken så att kvinnor får tillräckligt med ”fuck-off-kapital” för att lämna destruktiva relationer.

Det behövs knappast någon ny feminism, vi behöver bara återgå till originalet.

Joar Forssell, ordförande (LUF)
Anna Horn, vice ordförance (LUF)
Anders Viking Pettersson, feministisk talesperson (LUF)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM