ÅSIKT

Kränkta av både männen och lagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Det är självklart att en femtonårig flicka som går på fest och blir berusad vill att tre män våldför sig på henne samtidigt. Det är åtminstone slutsaten som tingsrätten i Karlskoga kommer fram till i sin dom. Tre män hade sex med flickan samtidigt. Hon sa nej. Men det räcker inte.

Tingsrätten anser visserligen att flickans berättelse är trovärdig när hon bestämt hävdar att hon inte ville ha samlag. Men våldtäktsmännen går ändå fria eftersom tingsrätten anser att flickan inte var full nog för att den lagligt ska beteckna övergreppen som våldtäkt. Tingsrätten anser nämligen att det inte förkom något våld.

Vad ska vi säga? Det är knappast förvånande. Vi har sett flera liknande domar förr. Det gör ingenting om männen är tre eller tio de går ändå fria om flickan i fråga inte är tillräckligt full eller har för utmanande kläder. Lagstiftningen är flexibel. Männen kan ju ha uppfattat henne som villig och rättsväsendet säger att vi hellre ska fria än fälla. Kvinnor som blivit våldtagna har inte så hög status och framför allt inte någon större rättssäkerhet. De är offer både för brutala män och för en lagstiftning som är kränkande.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM