Klapparna spionerar på oss

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Waldemar Ingdahl: ”Buggningen riksdagen beslutade om nyss är redan gammaldags”

Handelns Utredningsinstitut har utnämnt GPS-navigatorn till årets julklapp. Alltfler prylar får alltmer datakraft inbyggd i sig, men vem kontrollerar all den information som de samlar in om oss?

Det är övervakningssamhället som står för dörren, men av en annan sort. Tidigare så har man talat om buggning och politiker som inskränker vår integritet som medborgare. Minst lika viktiga är de val vi gör som konsumenter.

Här är en kuslig ”önskelista” för övervakningssamhället. Överraskningen är att vi som konsumenter kommer att finna klapparna oemotståndliga!

?Med en GPS-navigator så kan du orientera efter satelliter. Du går inte vilse, ser att barnen kommit hem som de ska och kan undvika trafikstockningen på E4:an i tid.

?RFID-chip blir så billiga att de små radiosändarna kan placeras i vad som helst: din bil, ditt kylskåp, kläderna du köper på H&M och sända tillbaka information till butiken. För tillverkarna och handeln kan de sänka kostnaderna för personal och effektivisera transportkedjan, men konsumenterna gillar dem också då de kan ge kortare köer, snabbare och mer personlig service, och riktad marknadsföring.

?Tekniken kan präglas på dig när allt innehåller datakraft. Din mobiltelefon kan bara användas med dina fingeravtryck, din bil öppnar sig bara för din röst. Sammankopplat med RFID så kan du märka och läsa av information om dina saker. En utmärkt tjänst, du kan med mobilen hitta dina märkta nycklar när du tappat bort dem, veta vad de öppnar, och vilka som använt dem.

?Varför gå till bankomaten eller hantera plastkort när du kan hantera pengar via din mobiltelefon? Inga fler tappade mynt, ingen kan stjäla ditt kreditkort, vilket också sänker transaktionskostnader och ser till att handeln inte behöver ha så många anställda längre. Det du köper registeras av RFID och debiteras automatiskt ditt konto, behöver du fråga får du ett SMS speciellt anpassat till just dina frågor.

?När väl så mycket information finns lagrad om dig så blir det praktiskt att alltid ha med sig sin mobiltelefon med GPS-navigator, din finansiella information, dina personuppgifter, dina uppgifter om hur du kör bil så att försäkringsbolaget kan ge dig rabatt och allt om din hälsa.

Välkommen till det totala övervakningssamhället, buggningen riksdagen beslutade om nyligen är redan gammaldags. Allt relevant om dig kan registreras digitalt – var du befinner dig, vem du talar med, dina transaktioner och vem du umgås med, allt i en sammankopplad elektronisk väv. Är önskelistan realistisk? Vissa tekniker lämnar kanske inte ritbordet, eller blir för dyra. Svensk Handel har haft stora problem med att få butikerna att ta till sig RFID-tekniken. Riktningen är dock inte att ta miste på, det är den stora nyttan för oss konsumenter som driver på, inte staten och SÄPO.

Lösningen är inte att kasta ut barnet med badvattnet. Strikta lagar om hur informationen får kopplas ihop skulle hindra utvecklingen av alla de bra tjänsterna vi vill ha.Vi bör istället koncentrera oss på hur vi utformar tekniken och avgöra där under vilka förhållanden och befogenheter någon kan få insyn i våra data. System bör utformas så att någon står ansvarig för missbruk, och bör dessutom vara öppna så att vi själva kan kontrollera vilka data som finns tillgängliga och för vem.

Integritet ses som en kostnad av IT-företag, RFID-branschen, tillverkare av smartcards och mobiltelefoner. Trots slogans som Connecting people står tekniken i fokus och inte användarna, och företagen trippar som katten kring het gröt runt frågan.

Överraskningar får tomten stå för, som konsumenter tycker vi inte om att få reda på att klapparna gör saker vi inte känner till. Just värnandet om integriteten borde vara ett säljargument för industrin, då kan konsumenterna vara med om att bygga hållbara system som de själva har överblick över.

Dagens debattör

Waldemar Ingdahl

35 år, Vd för den liberala tankesmedjan Eudoxa.

Publicerad: