Får vi under 33 000 kr så tar vi inte jobbet!

50 barnmorskestudenter: Nu är det nog – vi accepterar inte lönerna i förlossningsvården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi är arga! Vi förtjänar bättre! skriver 50 barnmorskestudenter. Skylten kommer från "Riksmarschen mot BB-krisen" i augusti och har inte med barnmorskestudenternas upprop att göra.
Vi är arga! Vi förtjänar bättre! skriver 50 barnmorskestudenter. Skylten kommer från "Riksmarschen mot BB-krisen" i augusti och har inte med barnmorskestudenternas upprop att göra.

DEBATT. Vi är 50 barnmorskestudenter från Karolinska Institutet och Sophiahemmet Högskola som vill meddela att den sedan länge pågående förlossnings- och barnmorskekrisen i Stockholm och resten av landet står inför en intensifiering: Vi tar examen i januari 2018, men märker nu att arbetsgivarna varken vill ge oss drägliga arbetsvillkor eller rimliga löner.

Vi har därför gemensamt beslutat om ett lönekrav som lyder: inte under 33 000! Alla jobberbjudanden under detta kommer vi att säga nej till.

Vi är i grunden legitimerade sjuksköterskor och många av oss har sagt upp sig från våra tidigare arbeten för att vi verkligen vill utbilda oss till och arbeta som barnmorskor.

Vi har kämpat och svettat oss igenom denna utbildning med treskift på förlossningen, mödrahälsovårdsplacering och oerhört mycket teoretiskt studerande. Vi har haft inkomstbortfall under hela utbildningen på 1,5 år och inget betalt, trots att det borde vara självklart att få göra denna specialisering som en del av vårt arbete, så som det är för läkare som specialiserar sig.

Ingen skulle acceptera att läkare behövde säga upp sig från sina arbeten för att skaffa sig den kompetens som samhället behöver för en trygg och säker förlossningsvård. Men det accepteras för sjuksköterskor som vill stå till samhällets tjänst genom att utbilda sig till barnmorskor.

Det vi nu har börjat inse är att vår lön knappt kommer att hamna på samma nivå som vi hade som sjuksköterskor. Som färdiga barnmorskor kommer vi att ha två legitimationer och ett helt nytt ansvar. Vår erfarenhet som legitimerade sjuksköterskor kommer givetvis fortfarande vara av stort värde.

Vi får höra på anställningsintervjuer att vi inte kan erbjudas semester på sommaren. Kanske erbjuds vi ett vikariat till september som då gör sommarsemester omöjlig.

Vi får höra på intervjuer att ”ni skulle ha haft bättre löneutveckling som sjuksköterskor”. Vissa av oss kommer med stor sannolikhet att gå ner i lön som färdig barnmorska, och detta verkar arbetsgivarna tycka är rimligt.

Samtidigt hör vi att de som specialistutbildat sig till ambulanssjuksköterskor (ett års studietid), erbjuds åtminstone 35 000 kronor, direkt vid examen.

Vi är arga! Vi förtjänar bättre!

Vi kommer nu gå ut i verksamheter där arbetsmiljön är mycket påfrestande, det vet vi för vi har spenderat många timmar där. I den arbetsmiljön är det näst intill omöjligt för barnmorskor att arbeta heltid, för det räcker inte orken till. Att tvingas arbeta deltid på grund av orimliga arbetsvillkor påverkar både vår inkomst och vår framtida pension.

Vården behöver oss, sjukhusen går på knäna. Extra pengar har skjutits till i förlossningsvården sägs det, men var är de pengarna? De märks inte i våra löneförhandlingar i alla fall.

I offentligheten påstår politiker att det är precis detta som pengarna ska gå till – ökad grundbemanning, bättre arbetsvillkor för oss nyexaminerade, så att vi ska välja att arbeta på förlossningarna.

Vi vill att politiker och chefer på förlossningarna nås av detta budskap: Ni riskerar att förlora oss nyexaminerade barnmorskor, då vi är många som överväger att gå tillbaka till arbetet som sjuksköterskor, eller söka oss till andra barnmorskearbeten utanför förlossning och landsting, på grund av dessa dåliga förhållanden. Vi kan inte acceptera de orimliga arbetsvillkor som råder och vi kommer inte gå med på en lön under 33 000!

Krisen inom förlossningsvården kommer att intensifieras i januari, när vi står upp för oss själva och säger: nu är det nog! Vi är oerhört viktiga för att Stockholm och Sverige ska kunna bedriva en trygg och säker förlossningsvård.

Vi längtar efter att få arbeta med det vi nu utbildat oss till, men inte under vilka villkor som helst. Vill ni ha nya barnmorskor på förlossningarna i januari 2018? Upp till bevis, chefer och beslutsfattare!


Barnmorskestudenterna från Karolinska Institutet och Sophiahemmets högskola som tar examen januari 2018:


Lisa Andersson
Vijaya Gessl
Matias Garzón
Sofia Klittmark
Annika Wetterström
Anna Wennergren
Amanda Elander
Mikaela Lukacs
Frida Svensson
Susanna Alinder
Johanna Moström
Therese Nordström
Anna Carlander
Annika Ridderstolpe
Wiktoria Thiger Kullberg
Boel Carlström
Firozeh Safari
Louise Ammer
Stina Egertz Baër
Emma Olander
Hanna Nestander
Britta Lindberg
Emmeli Vallin
Ikran Mohamed
Sophie Saidac
Asabea Britton
Hófí Jóhannsdóttir
Marika Papadopoulou
Therese Kuylenstierna
Jossan Blomqvist
Emelie Lind
Kristin Harrysson
Lovisa Bergfeldt
Karoline Ekblad Jillhav
Linda Blomgren
Vera Rönström
Solmaz Shahi
Karin Hummel
Johanna Koinberg
Viyan Megmar
Malin Friberg
Veronica Bengtsson
Emelie Olsson
Karin Listemar Henley
Emelie Söderlund
Emma Tinnis
Djene Sidibe
Xiomara Castellanos
Malin Olsen
Sabina Zupanc


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE